Janne Lundquist: Varför ska Sverige stärka sin yttre gräns när det inte finns någon koppling mellan migration och terrorism?

| 14 november, 2020

EU måste stärka den yttre gränsen säger Inrikesminister Mikael Damberg efter EU:s extrainsatta möte med anledning av de senaste terrorattackerna i Europa.

Jag är böjd att hålla med honom men han nämner inte med ett ord vår egen gräns. Något han i sin egenskap av inrikesminister borde gjort för länge sen. En gräns som stundtals är helt obevakad och vidöppen för creti och pleti. 

Mikael Damberg och hans kollegor enades om en gemensam deklaration på dagens möte.

Förutom det som han nämner om den yttre gränsen pekar deklarationen på flera andra åtgärder som t ex att stärka polissamarbetet och begränsa utomeuropeisk finansiering av religiösa organisationer.

Är det bara jag som tycker det är märkligt att Damberg sitter med här, han som är del av en regering som själva medverkar till att finansiera religiösa organisationer.

Och att stärka polissamarbetet.. . kräver inte det att man har poliser i tjänst?

Under veckan som gått har det kommit kritik mot deklarationen för att den tar upp både terrorism och migration och på så sätt gör en koppling däremellan.

Aja baja, det får man ju inte göra. Någon skulle ju kunna få för sig att migration och terrorism hänger samman. Det vet vi ju alla att den inte gör… eller? 

Språket har därför tonats ner i den slutgiltiga versionen av deklarationen men man betonar fortsatt vikten av integrering och att migranter följer europeiska värderingar.

Ja, säger man det till migranterna så gör dom säkert så, ingen tvekan. Följer europeiska värderingar. Säkert som amen i kyrkan. 

Men EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson, som ansvarar för både migration och terrorfrågor, är tydlig med att det inte finns en koppling mellan migration och terrorism.

Säger hon det så är det säkert så. Det kan vi lita på.

Det känns tryggt att veta att vi har kompetenta människor på dessa positioner. Både ute i Europa och här hemma. 

/Janne Lundquist

Sveriges Radio


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

3 tankar på “Janne Lundquist: Varför ska Sverige stärka sin yttre gräns när det inte finns någon koppling mellan migration och terrorism?

 1. zorak van der zooten

  Sveriges polis och rättsväsende har kapitulerat. Numera prioriterar man sk åsiktsbrott, dvs pensionärer som tycker att invandringen och islamiseringen gått för långt. De skall sättas dit med full kraft. Vår “mumlande” statsminister är dessutom ett stort skämt tom värre än Trump.

  Svar
 2. Bettan

  Ylva Johansson är ju själv en koppling mellan migration och terrorism. Hennes ansvarsområden är ju själva kopplingen. Undrar om det inte fanns en djupare tanke med detta när hon fick de uppdragen. Migration OCH terrorism.
  Men EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson, som ansvarar för både migration och terrorfrågor, är tydlig med att det inte finns en koppling mellan migration och terrorism.

  Svar
 3. Carl den 12

  Det finns ingen solidarisk omtanke ang hur våra grannländer påverkas pga Sveriges ökade kriminalitet?

  Calle undrar hur det är möjligt att visa så dålig hänsyn mot sitt ursprungliga folk och övriga boende i Norden?
  Man, kan säga vad man vill ang vilken grupp det är som till största del är kriminella, bidrar till ökad hotbild och att våldet blir allt grövre.
  Kalla det för misslyckad integration, sociala socioekonomiska orsaker, mansöverskott, vad som helst = Lös det bara eller avgå, så att vi kan få tillbaka Sverige??

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.