Janne Lundquist: VEM KAN MAN LITA PÅ? 

| 15 november, 2020

En kraftigt minskad invandring, en begränsad stat och en ny syn på integration. Det är några av förslagen i Moderaternas nya idéprogram.

Uppgiften var att förnya Moderaternas “idémässiga grund”. Och efter ett och ett halvt års arbete presenterade så en arbetsgrupp sitt förslag. I ett tal i samband med presentationen fokuserade partiledaren Ulf Kristersson bland annat på kriminalitet och integration.

– För de allra flesta är det helt uppenbart att Sverige står inför riktigt allvarliga problem. Att utvecklingen går åt fel håll, sade Kristersson.

– Vill vi på allvar bryta segregationen och stoppa kriminaliteten måste vi kraftigt minska invandringen, tillade han.

När jag först lyssnar på det här anförandet av Kristersson tänker jag att, det här låter ju riktigt bra, det är på rätt väg. Ja, ett stort steg i rätt riktning. Kriminalitet och migrationsfrågor är ju det som intresserar mig mest. 

Men efter en stund börjar jag som vanligt fundera över mannen som står där och häver ur sig sina floskler. Det är samme man som vurmade för öppna gränser som MUF-ordförande och i Reinfeldts regering. 

Det är samme man som gång efter annan förnekar samarbete med Sverigedemokraterna och som inte vill sitta i en regering med dessa. Hur ska han kunna förverkliga sitt idéprogram utan stöd från dessa. 

Om man nu bestämmer sig för en ny riktning och verkligen vill genomföra en förändring värd namnet, varför i hela friden då låta den ledas av en man vars visioner står så stick i stäv med densamma? 

Man talar om förändring, en annan syn och nya idéer men det är samma människor som står där på podiet. Samma människor som i åratal har haft en helt annan inställning och tom förnekat de idéer de själva nu förespråkar. Hur ska vi kunna lita på dem? 

Det talas mycket om hur vi ska komma tillrätta med kriminaliteten. Johan Forssell är Moderaternas rättspolitiske talesperson. 

2010 var Forsell planeringschef på Moderaterna med ansvar för politikutveckling.

Han gav då ut skriften ”Med blicken mot framtiden” för att ge ”svaren på framtidsfrågorna”.

Skulle det vara stramare migration? Fler poliser? Ordning och reda i arbetskraftsinvandringen?

Nej, Forssells skrift gav inga svar. Knappt en rad om polisen. Däremot föreslogs ”en så öppen migrationspolitik som möjligt”, fler fritidsgårdar och moskébyggen,

”Stärkt framtidstro ansågs vara ett bättre botemedel mot kriminalitet i våra förorter än strängare straff.”

När statsminister Fredrik Reinfeldt inför valet 2010 lanserade ett valmanifest där den organiserade brottsligheten inte nämndes med ett enda ord, vem var stabschef då? Jo, Johan Forsell. 

Jag har full respekt för Johan Forssell som yrkesperson men kan någon förklara vad som gör honom, med hans bakgrund, lämplig att vara rättspolitisk talesperson i nya idé-programmet? 

Vad gör Ulf Kristersson lämplig att vara den som ska leda Moderaternas nya resa med nytt idéprogram? 

Ja, allt är nytt utom personerna bakom. 

Nej, byt ut dessa karriärister, för det är vad dom är, och ersätt dem med nytt blod, människor som inte har ett nerfläckat förflutet och en ifrågasatt trovärdighet. Annars kommer hela det nya idéprogrammet att falla platt till marken. 

Tillit skapas inte bara genom tomt prat och floskler, den skapas av handling och genom att tas i bruk.

/Janne Lundquist


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.