Janne Lundquist: GÖR SVERIGE DANSKT IGEN 

| 16 november, 2020

Ja, det är en fras som hörts ofta de senaste åren då många svenskar (framförallt skåningar) allt oftare sneglar åt vårt danska broderland som tycks hitta “populära” lösningar på det växande problemet med kriminalitet i spåren av okontrollerad invandring. 

Det är i år 500 år sen Kristian II samtidigt regerade över Sverige, Danmark och Norge och frågan är, med en lite skämtsam och drömmande förhoppning, om inte det förflutna nu borde staka ut framtiden. 

Under 1800-talet etablerades skandinavismen, en strömning som ville återupprätta och förena Skandinavien. Inte minst liberaler driver processen att förvandla gamla ärkefiender till broderfolk. Sverige, Danmark och Norge får bland annat liknande lagar inom vissa områden och ett rikt kulturutbyte råder. Så småningom inkluderas Island och Finland i tanken på ett enat Norden. Efter andra världskriget införs nordisk passfrihet och en gemensam arbetsmarknad.

De senaste årtiondena har den nordiska gemenskapen dock minskat i betydelse. EU-medlemmarna Sverige, Danmark och Finland påverkas mer av Bryssel-direktiv än Island och Norge. Sverige och Finland har ett bilateralt försvarssamarbete, medan Danmarks, Norges och Islands gränser är garanterat Nato-säkrade. Västvärldens institutioner skär genom det gamla Norden.

I dag vacklar dock både det europeiska och internationella samarbetet. Brexit visade att en tajt grupp inte kan bli hur stor som helst, till slut spricker familjelyckan.

Fördjupad nordisk samverkan är däremot både rimlig och eftersträvansvärd.Särskilt i Sveriges fall. Dansk brottsbekämpning, norsk smittspårning och finländsk skola innebär klara förbättringar från nuvarande svenska tillstånd. 

Norden definieras ibland skämtsamt som en samling länder med ett komplicerat förhållande till Sverige. Länge har Sverige varit storebror, men då både corona och gängkriminella sprids över gränserna ses vi allt mer som ett varnande exempel snarare än en förebild. 

Likväl har våra grannländer också mycket att vinna på en nordisk union. Ett förenat Norden skulle vara världens tolfte största ekonomi och bli en världspolitisk maktfaktor. Norden har också lägre arbetslöshet än resten av EU.

De nordiska länderna är små var för sig, men tillsammans är de betydelsefulla. Visste du t ex att regionen Norden är större än hela Indien och därmed den sjunde största i världen?

Även om det kan kännas lockande att låta danskarna ta över delar av den svenska statsapparaten, är rubriken kanske aningen tillspetsad och får tas med en smula humor. 

En gemensam nationsbildning är kanske inte ett verklighetstroget mål i dagsläget. Men en federation som respekterar de olika ländernas särart borde inte vara en omöjlighet.

Men då måste nog Sverige på allvar börja fundera på hur man ska lösa migration och kriminalitet.

Janne Lundquist

GP


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Janne Lundquist: GÖR SVERIGE DANSKT IGEN 

 1. Carl den 12

  JA, jag vill Leva♥️och dö i Norden?

  Och så kan dom som är emot, flytta till exempelvis Saudiarabien eller annat muslimskt land.
  Det är lättare att människor som är för islams sharialagar flyttar, än att ändra geografiskt på Kristna Norden?

  Calle önskar att övriga Norden sätter press på Sveriges regering, för dom samhällsproblem som är självförvållat pga urusel dålig politik med tillhörande politiker, som vänt sitt ursprungliga folk och land ryggen???

  Som Svensk Same, med inslag utav Norskt med släkt i DanMark, så står flera Svenskar med mig närmare GENografiskt och Geografiskt våra bästa grannar?

  ?SOS Hjälp oss att avsätta regeringen, så vi kan bli ett Förenat Norden❗❗❗

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.