Tino Sanandaji: Den svenska strategin skulle skörda framgångar, men har visat sig bli ett haveri av bibliska proportioner.

| 17 november, 2020

Fiaskot lyser samtidigt på förruttnelse i bärande samhällsinstitutioner, med ett handlingsförlamat ledarskap och en journalistkår som ser sin uppgift att skapad personkult i stället för att granska myndigheter. 

Konsensuskultur skapade masspsykos där en illa informerad men självsäker flock underkände världssamfundets experter, med media som hejarklack. Deras narrativ bekräftade ett dumnationalistiska vanföreställning att Sverige klarade sig bäst i världen, medan en enskild tysk journalist som ställde korrekta vetenskapliga frågor hånades.

Skyddad från smart kritik gick FHM all in på sitt inslagna experiment långt efter att empiriska antaganden bakom flockimmunintet grusades sönder, och tycks fortsatt trott på det. Bara en månad sen fick vi läsa “Tegnell: “Ingen andra våg i Sverige”. 

Medan grannländer några veckor sen tolkade siffror korrekt och införde skärpningar valde Sveriges regering att LÄTTA på restriktioner. Även när de panikslagen dragit i nödbromsen igår vägrar regeringen erkänna att strategin är fel, de ger sken att tvära skift och utdragen kaos är del av planen! “Rätt åtgärd behöver sättas in vid rätt tillfälle”. 

Ja, och om man ska stänga är rätt tillfälle några veckor sen när smittan var låg på väg upp. Hur var det rätt tillfälle att ta bort besöksförbud på äldreboenden 1 oktober och sen återinföra det nu? 

Frågan om mask är ett exempel på att Löfven och Tegnell envist tjurskalligt vägrar erkänna fel. Sverige är jämte Trump bland de sista i världen att medge att skyddsmask fungerar, och har samma taktik att aldrig medge fel och räkna med att ens följare är immuna mot fakta.   

Vi kunde igår läsa “Forskare: Sverige har tolkat studier om munskydd fel. ”Rapporterna talar för att det skyddar”. När expertorganisation WHO ger sin bedömning avfärdas det av Tegnells, som om vetenskapens regler är annorlunda land för land.  

Ett annat oseriöst argument är när Tegnell sa “Vi kan ju se på Spanien, Österrike, Tyskland och flera länder där man redan har haft munskyddsregler på plats, att där har man nu ett ökande antal fall”

Detta är fel, det tar ju t.ex. TID innan en motåtgärd får effekt. Tyskland, Spanien och Österrike fick ned smittan efter att de satte in åtgärder, på vilket sätt motbevisar det skyddsmask? 

Eftersom många har svårt att skilja mellan korrelation och kausalitet lärs det ut till studenter, men kriminologer och epidemiologer upprepar ständigt varianter på samma pinsamma felslut: “att spruta vatten på bränder saknar effekt, tvärtom ser en korrelation mellan att hus brinner och att brandkåren sprutar vatten” 

Corona kommer tids nog att lösa sig, men haveriet är symptom på en djupare problem i form av fördumning av debattklimatet där ovetenskapliga resonemang accepteras som offentliga sanningar.

Tino Sanandaji på Facebook


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.