ForeignPolicy.com: Österrike, inte Frankrike, är modellen för Europas insatser mot islamister.

| 19 november, 2020

Sebastian Kurz regering misslyckades med att stoppa en terroristattack nyligen, men han har sagt och gjort vad Emmanuel Macron föreslår i flera år.

Så tragiskt som det var, terrorattacken i Wien den 2 november var inte en stor överraskning för Europas experter på terrorism. Händelserna i Wien och en vecka tidigare i den franska staden Nice har bara återfört allmänhetens radar, ett fenomen som den europeiska terrorismgemenskapen känner till: hotet har aldrig försvunnit.

Terrorhotet är verkligen mindre akut än det var under åren 2014–2017, då de europeiska jihadierna, som ansporades av den islamiska statens sirener, drabbade kontinenten regelbundet och ibland med förödande attacker. Men den europeiska jihadiscenen har verkligen inte avdunstat.

Hotet är mångfacetterat: Det finns ensamma vargar såväl som små celler av självradikaliserade sympatisörer och jihadier som kommer från utanför Europa för att slå till. (Wien-angriparen var en blandning av de två dynamikerna, eftersom han kom från en transnationell miljö av islamiska statssympatisörer men agerade ensam när han utförde attacken.)

När det gäller Wien verkar också en ytterligare frustrerande dynamik sett om och om igenom hela Europa genom åren. Förövaren hade nyligen dömts i Österrike för att försöka gå med i Islamiska staten, avtjänade endast en del av en kort straff och släpptes tidigt. Hans tidiga frisläppande och uppenbarligen lösa övervakning efter släpp kommer otvivelaktigt att granskas under de kommande veckorna (och har redan lett till att chefen för den österrikiska underrättelsetjänsten avgår). Men de är symtomatiska för de svårigheter som europeiska myndigheter upplever för att hålla koll på radikaliserade och potentiellt farliga individer på grund av både det stora antalet misstänkta och de många juridiska och byråkratiska utmaningar som begränsar dem.

Det är inte heller överraskande att Österrike har drabbats. Utöver klichébilderna av ett lugnt alpint land med en huvudstad som regelbundet rankas först i världens livskvalitet, har Österrike de senaste åren mött höga nivåer av jihadi-radikalisering. rankas först på platsen för världens livskvalitet, de senaste åren har Österrike mött höga nivåer av jihadi-radikalisering. Berättande är att antalet utländska krigare som lämnade Österrike för att gå med i Islamiska staten (så många som 300) är en av de högsta per capita i Europa. Det är hem till en stor och sofistikerad jihadiscen, historiskt skapad av arabiska militanter som har hittat tillflykt i Österrike sedan 1980-talet. En framträdande produkt av denna scen var Mohamed Mahmoud, son till en egyptisk muslimsk broderskapsflykting i Wien som startade några av de första online-jihadi-plattformarna på tyska innan han gick med i Islamiska staten i Syrien och dog i en amerikansk flygattack.

Med tiden, vilket återspeglar österrikiska migrationsströmmar, har militanter från Balkan och Tjetjenien kommit att dominera landets jihadiscen. I Graz, Österrikes port till Östeuropa och i andra österrikiska städer, har en Salafi-scen dominerats av bosnier, kosovarer, albaner och makedonier oroade myndigheter i åratal och har producerat ett stort antal radikaliserade individer.

Flödet mellan Österrike och Balkan är konstant och involverar militanta, radikala predikanter, extremistisk litteratur, fonder och vapen; det finns också ofta band till albanska nätverk för organiserad brottslighet. Lika oroande är problemet med radikalisering av vissa delar av den tjetjenska diasporan, med gott om kopplingar till både organiserad brottslighet och gym med blandad kampsport (en passion delad av den tjetjenska ungdomen som halshuggade den franska läraren Samuel Paty i oktober).

Trots vissa anmärkningsvärda framgångar har den österrikiska kampen mot terrorism historiskt sett varit ganska tandlös när det gäller detta relativt stora och sofistikerade hot. Den österrikiska kampen mot terrorism, trots vissa anmärkningsvärda framgångar, har historiskt sett varit ganska tandlös när det gäller detta relativt stora och sofistikerade hot. Problemen inkluderar begränsade personalresurser, juridiska svårigheter att deportera utländska militanter och upplösa extremistiska organisationer, och som fallet med Wien-angriparen visade, mycket korta straff för dömda terroristgruppmedlemmar.

Det betyder inte att den nuvarande österrikiska regeringen, ledd av kansler Sebastian Kurz, inte har varit medveten om problemet med radikalisering och, mer allmänt, islamism. Tvärtom har Kurz och hans parti under de senaste åren gjort att konfrontera islamism, både i dess våldsamma och icke-våldsamma manifestationer – som de ser som strikt sammankopplade – en av deras politiska prioriteringar.

På många sätt var Kurz en föregångare till Frankrikes president Emmanuel Macron. Kurz har i flera år utropat vad den franska presidenten har väckt uppmärksamhet för att ha sagt om ”islamistisk separatism” de senaste månaderna. Från den allmänna visionen om islamism som ett dödligt hot mot det demokratiska livet, integrationen och landets sociala sammanhållning, ner till specifika bekymmer om utländsk finansiering av inhemska islamistiska nätverk och islamisternas inflytande i utbildningssystemet, sjunger Macron och Kurz från samma psalmblad. Skillnaden är att Kurz, efter att ha varit vid makten längre, redan har antagit några konkreta åtgärder.

År 2015 antog till exempel Österrike viktiga ändringar av Islamgesetz, 1912-lagen som reglerar förhållandet mellan den österrikiska staten och den muslimska gemenskapen. Texten, till stor del utarbetad av ministeriet för Europa, integration och utrikesfrågor, över vilken Kurz presiderade vid den tiden, omorganiserade kriterierna för utnämning av imamer och förbjöd utländsk finansiering av islamiska institutioner. Under Kurz ledning införde Österrike en lag som förbjöd symbolerna för Muslimska brödraskapet, inledde förfaranden för att stänga flera extremistiska moskéer och utvisa olika imamer och skapade ett permanent observatorium för politisk islam.

Det är mot denna bakgrund som de österrikiska säkerhetstjänsterna under de små tiderna på måndag morgon genomförde en omfattande operation mot mer än 70 individer och flera organisationer som påstås kopplas till det muslimska brödraskapet i landet. I denna operation, som inte är kopplad till Wien-attacken, går de österrikiska myndigheterna efter huvuddelen av den islamistiska infrastrukturen i landet och hävdar en rad felaktigheter som sträcker sig från ekonomiska oegentligheter till terrorstöd.

Vanliga muslimer kanske uppfattar Kurz och Macrons ord som inte mot jihadism och islamism, eftersom de två ledarna insisterar att de är, utan snarare mot islam och deras muslimska identitet.

Österrikiska myndigheter, liksom Macron, är tydliga när det gäller att skilja mellan jihadism och politisk islam, som de ser som två problematiska men distinkta fenomen. Men samtidigt accepteras förslaget att den senare, med sin polariserande och offretsfokuserade berättelse, skapar en bördig miljö för den förstnämnda, i allt högre grad av beslutsfattare och utövare i båda länderna.

Attacken i Wien chockade österrikare, som inte har vant sig vid brutala terroristattacker som fransmännen tyvärr har gjort. Men det är troligt att händelserna i Wien och Frankrike bara kommer att stärka båda lands ledares beslutsamhet att utmana alla former av islamism – oavsett den motreaktion som detta oundvikligen utlöser. Ändå är detta det största hindret som både Kurz och Macron står inför. Deras aggressiva hållning har fått omfattande och partipolitiskt stöd i deras länder, och andra europeiska ledare tittar alltmer på dem med intresse. Men förutsägbart har de också fått kritik.

Vissa invändningar, som kommer från kända islamistiska skådespelare och anhängare, kan avfärdas ganska lätt. Men det finns bredare och mer motiverade farhågor om att vanliga muslimer, i Österrike som i Frankrike, kan uppfatta Kurz och Macrons ord som inte mot jihadism och islamism, eftersom de två ledarna insisterar att de är, utan snarare mot islam och deras Muslimsk identitet.

Målet att undergräva extremister – vare sig våldsamma eller inte – kan bara uppnås om den tysta majoriteten av muslimer stöder ansträngningen och inte ser sig själva som mål.

Översatt av Abigail Courter från ForeignPolicy.com


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.