Förr flydde människor också till Sverige. Nu flyr deras barn tillbaka till sina ursprungsländer. 

| 19 november, 2020

Flyktingar lämnar Ungern 1956.

Vid ett besök på det stora sjukhuset idag kom jag i samspråk med den trevliga sköterskan. En kvinna som visade sig ha sitt ursprung i Ungern varifrån hennes föräldrar flytt för 64 år sen. 

Mina föräldrar flydde till Sverige för att komma undan de framryckande sovjetiska trupperna berättade hon. De flydde för att få en ny start och ett bättre liv i Sverige. 

De fick också ett bra liv, skaffade jobb, familj och anpassade sig till det nya landet berättade hon. Hon som själv föddes och växte upp i det nya landet och blev vuxen med jobb och karriär. 

Där kunde berättelsen tagit slut men hon var inte klar. 

Mina föräldrar flydde till Sverige för att få ett bättre liv. Nu när jag blir pensionär flyttar jag själv till Ungern för att i min tur förhoppningsvis få några goda år fortsatte hon. 

Sverige har varit ett fantastiskt land att växa upp och åldras i men de senaste åren har allting blivit annorlunda. Sverige har blivit kallt, hårt och något helt annat än det land jag växte upp i. Helsingborg där jag hade min ungdom är inte samma stad längre. Det har blivit en farlig och otrygg stad där man inte vill bli gammal. 

Där avslutade hon sin berättelse då min provtagning var slut. Kanske knyter hon som pensionär ihop säcken och flyttar till Ungern, kanske inte. Jag lär inte få veta, men oavsett vilket fick jag mig ändå en tankeställare. 

Förr flydde människor också till Sverige. Nu flyr deras barn tillbaka till sina ursprungsländer. 

Cirkeln är sluten.


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.