HAR SOCIALDEMOKRATISKA POLITIKER RÅKAT UT FÖR DUNNING-KRUGER-EFFEKTEN 

| 20 november, 2020

Har du någon gång stött på en person som trots sin låga kompetens verkar oerhört självsäker? Det kan verka konstigt, men en studie visar att ju sämre vi är på något desto större är risken att vi överskattar vår förmåga.

David Dunning och Justin Kruger på Cornell University upptäckte i sin studie att de deltagare som hade lägst kompetens, framförallt när det gällde logiskt tänkande, humor och formuleringsförmåga, drev sina grupper till att fatta sämre beslut – samtidigt som de i högre grad överskattade sin egen kompetens. Forskarna förklarar kopplingen mellan låg kompetens och tendensen att överskatta sin förmåga med att den låga kompetensen gör personen i fråga oförmögen att se sina egna brister.

Forskarna gav fenomenet namnet “Dunning-Kruger-effekten”, och den har nu påvisats inom en rad olika yrkeskategorier – som bland journalister, tekniker och butikspersonal.

Man är kanske inte medveten om sin egna lägre förmåga. Personerna saknar ofta en förståelse för hur svårt det är att gå från amatör till nybörjare, från nybörjare till proffs och från proffs till mästare. Personen tror att stegen är mindre än de egentligen är och att hen ligger närmare nästa nivå än vad hen egentligen gör.

På samma sätt som inkompetenta personer verkar överskatta sin förmåga tenderar också personer med hög kompetens underskatta sin förmåga och tro att de egentligen är sämre än vad de i själva verket är.

Vi kan alla råka ut för Dunning-Kruger-effekten om vi blir lite för självsäkra. Ett bra sätt att testa din egen förmåga och inte råka ut för denna missbedömning är att jämföra dig med personer som du vet är betydligt bättre än du själv.

Vad säger ni Morgan och Stefan? Läge för ett självtest?


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.