DONALD TRUMP ÄR VÅR TIDS STORA KRITISKA TÄNKARE

| 21 november, 2020

Ja, så skriver Nanna Gillberg i sin utmärkta krönika där hon ger en lättsam men träffsäker beskrivning av fenomenet Trump. 

Sann kunskap är ju självupplevd. Åsikter sprungna ur egna erfarenheter. Styrkeförhållandet mellan inläst kunskap och sådana åsikter framträder särskilt tydligt i tv-debatter. Den som har egen erfarenhet talar utifrån en moraliskt överlägsen position som representant för ett demokratiskt och empatiskt kunskapsideal. Kunskap som någon läst sig till är elitistisk och saknar verklighetsförankring. Att hänvisa till forskning är ett övertramp och tyder bara på omdömeslöshet säger hon. 

Och vem säger att kritiskt tänkande måste utgå från kunskap? En uppfattning, löst kopplad till något man kommit i kontakt med i sociala medier eller sett en rubrik om, kan fungera alldeles utmärkt som underlag i en kritisk diskussion fortsätter hon. 

Ingen har gjort mer för det nya kritiska tänkandet än Donald Trump säger Gillberg. Efter att ha kommit till makten genom att ”utmana etablissemanget” och utlova avsaknad av politisk erfarenhet har han under fyra år praktiserat normkritik med en intensitet som få kommer i närheten av under en livstid. 

Normer om global uppvärmning har bekämpats med löften om fossil upprustning. Med civilkurage och självständighet har jämställdhetsnormer utmanats – kvinnor har tagits ”by the pussy”, men inte i hand. Normer som påbjuder dämpat uppträdande vid minneshögtider för offer för terrordåd har trotsats med gesten ”veven”. Normer som föreskriver att tummen-upp är en gest lämpad för sammanhang av sportfiskekaraktär har kommit på skam då han med en uppfriskande respektlöshet visat hur den även kan användas vid patienters sjuksängar eller för att förevisa föräldralösa barn. Oförtrutet har han utmanat vedertagen kunskap och vägrat låta sig begränsas av frånvaro av formell utbildning inom områden som medicin. Han är ”ingen läkare, men” vet att föreslå nya behandlingsmetoder till andra som är det.

Han demonstrerar hur allt, utom vit makt-rörelsen, kan ses i svart eller vitt. Orädd har han presenterat klarsynthet på ett sätt som är förbehållen den vars fantasi inte begränsas av ämneskunskap avslutar hon. 

Man får säga vad man vill om Trump men hans eftermäle kommer fortsätta lysa under lång tid när dammet lagt sig!

Redan innan han tillträtt var vänstersidans smutskastningstroll i farten. Allt var fel med Trump, han var för rik, han var inte förtjänt av sina egna pengar, han ljög, han var Rysslands marionett, han var rasist och misygonist, han hade ingen politik m.m.

Men hans politik har ändå varit framgångsrik. Han har inte spelat falskt med ryssarna. Han har hjälpt fler kvinnor till viktiga positioner inom politiken och juridiken än någon tidigare president. Hans popularitet bland färgade amerikaner har ökat under hans ämbetsperiod. Han har avslöjat mygel och  korruption bland demokratiska toppar. 

Så även om Trump nu förlorar presidentvalet har han för alltid format om och satt en ny syn på sinnebilden för en amerikansk president.

/Janne Lundquist 

1f1ea_1f1f8.png

Nanna Gillberg är krönikör i Göteborgs-Posten. 

https://fridebatt.se/reagan-trump-och-de-andra…/


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.