Över 100 000 yrkeschaufförer riskerar att inte få köra godstransporter inom ett halvår

| 21 november, 2020

Tusentals lastbilschaufförer riskerar att inte få köra på grund av att coronapandemin stoppat yrkesutbildningar. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

 Coronasmittan stoppar de kompetensutbildningar som krävs och nu ber arbetsgivarna att regeringen agerar.

Under coronapandemin har behovet av livsmedelstransporter, läkemedelstransporter och e-handel blivit påtagligt. För att få köra sådana tunga transporter krävs ett yrkeskompetensbevis (YKB) som ska förnyas vart femte år genom en utbildning på fem dagar.

Men efter att smittotalen gått upp har organisationer och privata aktörer som erbjuder utbildningen ställt in sina kurser. 

Detta har lett till att uppemot 105 000 yrkeschaufförer, för till största delen godstransporter, ännu inte kunnat förnya sina yrkeskompetensbevis, vars giltighet går ut i maj nästa år.

Ett körförbud för chaufförerna skulle innebära stora problem för bl a livsmedelsförsörjning till äldreboenden, skolor och annan verksamhet. 

Transportföretagen vill att politikerna tar höjd för att pandemin kommer att påverka samhället länge och vill se en dispens som sträcker sig till slutet av 2021.

Egentligen är det inget större problem säger en utbildare jag har kontakt med. Det är bara att förlänga dem som gått ut med 6 – 8 månader i ett första skede så har vi en vettigare tillvaro några månader in på 2021.

Men det är viktigt att regeringen förstår allvaret och hur stora konsekvenserna blir med en massa arbetslösa i en bransch som redan saknar personal säger han. 

Vi får se om regeringen lyssnar på honom och hans kollegor och tar situationen på allvar. 

Vi är angelägna att hitta en lösning och driver frågan säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Källa: GP


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.