3159: Missljud i karnevalsstämningen

| 24 november, 2020

Scen ur avslutningsavsnittet av SVT:s ”Svenska nyheter” som sändes i fredags. Bild: SVT

Svenska Nyheter lyckades få till det. Det fanns någon form av gott humör men provokationen uteblev inte. Som representant för de Allvarliga och Anständiga framträder Petter Larsson i SDS. Hans stora oro är att detta program legitimerar och nivellerar, att det kan vara svårt att skilja på vad som i hans värld självklart är rätt och orätt. Även Ivar Arpi i SvD är betänksam. Han tackade nej att delta. Här är ett smakprov på Larsson indignation:

”Man låter konflikten utspelas på kulturkrigets slagfält och det innebär per automatik att radikalhögern har hemmaplan. Så länge de politiska konflikterna rör ”värderingsfrågor” som invandring, brottslighet och hbtq-rättigheter kan de vinna mark på sin konservatism. Om konflikterna istället hade rört ekonomi och fördelningsfrågor hade radikalhögern omvänt inte haft mycket att vinna.

Mittenvänstern får vidare representeras av mycket kvalificerade och erfarna publicister och opinionsbildare, som här jämställs med radikalhögerns sociala medier-provokatörer och rena propagandister. Anders Lindbergs Aftonbladet, Peter Wolodarskis DN och Jan Helins SVT blir samma sak som Chang Fricks propagandasajt Nyheter idag, Dick Erixons SD-organ Samtiden och Henrik Jönssons youtubetrams.”

Emellertid måste det finnas en och annan röst full av fasa om ett sådant utspel skall ha något större värde. Sakens kärna är väl den att den politiska retoriken har många avsikter: Samla röster, visa sin förträfflighet, framstå som en intressant kritiker och därmed skapa en identitet som är igenkännbar. När allt detta och mer därtill blandas till en kompott då är dags för den högst tillfälliga Karnevalen. I morgon är allt glömt och då fortsätter det oförsonliga debattkriget.

Lars Vilks


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.