Stort samordnat tillslag mot flera adresser och två växlingskontor i Malmö under tisdagsmorgonen och förmiddagen

| 24 november, 2020

Under tisdagsmorgonen och förmiddagen gjorde flera myndigheter ett samordnat tillslag på flera platser i Malmö. Bland annat gjordes tillslag mot två växlingskontor. Två personer har enligt uppgift anhållits. Tillslagen gjordes av regionala utredningsenheten i polisområde Malmö tillsammans med regionala operativa enheten i samarbete med andra myndigheter. Tillslagen gjordes mot ”ett antal adresser i Malmöområdet” och mot två växlingskontor i centrala Malmö.
Enligt uppgift ska ärendet handla om grov organiserad brottslighet. I samband med tillslaget säger åklagarmyndigheten att de utreder synnerligen grovt narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott.

Ulla Karlbrink vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet säger: ”Vi har idag efter lång tids utredning frihetsberövat personer som var i blickfånget för den här insatsen.”
Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet menar att växlingskontoren har varit en viktig beståndsdel för den grova organiserade brottsligheten. Dock vill inte Karlbrink vill dock inte berätta om hur många som gripits vid tillslagen.
Stefan Steiner, spaningsledare vid polisen säger: “Utredningen har pågått under flera månaders tid och dagens tillslag är noga planerat.”

I en rapport som researchföretaget Acta Publica publicerade idag hävdar de bland annat att växlingskontor används av kriminella klaner för penningtvätt. Ulla Karlbrink vill dock inte säga om någon av de frihetsberövade från dagens tillslag kan anses tillhöra sådana släktbaserade kriminella nätverk.
Hon säger: “Vi är precis i uppstartsskedet av den här utredningen. Det är en jättelik insats som ska bedrivas.”
I rapporten från Acta Publica hänvisar de till att polisen i en rapport pekat ut 36 kriminella släktnätverk och deras sammanställning visar att klanerna bolag har hundratals miljoner kronor i omsättning.

Så även om inget ännu kommit fram så kan man nog ta och dra slutsatsen till att dagens stora tillslag har varit mot ett av dessa kriminella släktnätverken. Vi får väl se vad som senare kommer fram i en rättegång mot de två anhållna och kanske mot fler som är inblandade i det synnerligen grova narkotikabrottet och det grova penningtvättsbrottet. För en sak är säker dessa släktbaserade kriminella nätverken måstes slå sönder och samman, de måste rivas ner från grunden och de som är involverade i dem måste sättas i fängelse för lång tid framöver.

https://www.expressen.se/kvallsposten/flera-gripna-efter-tillslag-mot-vaxlingskontor/
https://www.expressen.se/nyheter/krim/100-bolag-kopplas-till-kriminella-klaner-/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.