Tino Sanandaji: Medan Sverige rapporterar ytterligare 94 döda svarar statsministern live på allmänhetens frågor, och pressas om munskydd i skolan. 

| 24 november, 2020

Fråga 1: “Varför måste inte svenska skolbarn ha munskydd, för att skydda lärarna?”

Löfven: – “Munskydd får man ha. Det är ingen som säger att det är förbjudet. Det  viktigaste som myndigheten säger är att vi måste hålla avstånd. Det  finns en risk att om man bär munskydd är man för nära varandra” 

Detta är samma strawman som Trump, varje gång någon frågade varde mask inte föreskrivs för att skydda andra var svaret att det inte var förbjudet, som inte var frågan. Dessutom finns arbetsgivare som stoppar sina anställda från att använda mask. 

Påståendet att mask riskerar att tvärtom vara farlig har kritiserats av forskare, som nyligen påpekade i DN ”Anders Tegnells argument mot munskydd håller inte. Tio forskare: Nya studier visar att människor i gatumiljö håller längre avstånd från personer med munskydd än från dem som inte har mask”

Fråga 2: “Får gymnasielärare som inte har möjlighet att hålla avstånd använda munskydd?”

“Löfven: – Det ska skolhuvudmän och Skolverket avgöra. Men det viktigaste är att  man ser till att organisera arbetet så att man håller avstånd. Även om man har munskydd och är för nära under för lång tid, det är vad  epidemiologerna säger till oss.”

Återigen slirigt, även om enskild viktigast är avstånd kan väl munskydd vara en ytterligare skydd? De flesta svar är undvikande, någon frågar varför man inte infört åtgärd X är svaret att de infört åtgärd Y samt någon floskel som inte hade med frågan att göra. 

Samtidigt spekulerar utländska forskare att dödstal kan fortsätta öka kraftigt, och att Sverige fortsatt underskattar styrkan och tror för mycket på immunitet som skydd. Jag vet inte, men kan konstatera att Tom Britton låter överoptimistisk när han säger till Expressen “kanske hälften av vad det var förra gången” 

Dödstalen är ju redan nära hälften av förra gången justerad för eftersläpning. Förhoppningsvis är Steadsson för pessimistisk, men hans beräkningar att Sverige får en dödstopp jul 2020 är rysliga, och svårare att hitta fel i. 

“Före jul skulle lika många, eller fler, kunna dö enligt epidemiologen David Steadsons beräkningar. 

– Vi överstiger 100 dödsfall per dag innan jul, även om det inte kommer att synas i statistiken förrän efter nyår, säger han. Steadson,  som varit flitigt citerad i australiska medier och som bor i Sverige, anser att den svenska strategin har varit otillräcklig för att stoppa  skenande dödstal”

Tino Sanandaji på facebook


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Tino Sanandaji: Medan Sverige rapporterar ytterligare 94 döda svarar statsministern live på allmänhetens frågor, och pressas om munskydd i skolan. 

 1. Anders

  Det känns som det blivit för många “goddag yxskaft” svar från regeringens politiker .
  Det är dags för Talmannen att ta de värsta svamlarna i örat om de ska ha lite förtroende kvar .
  Men förmodligen är det omöjligt och försent

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.