Migrationsverket betalar hyran för tomma lägenheter, bland annat i bostadsbristens Stockholm.

| 26 november, 2020

Corona hejdar flyktingars flytt – Migrationsverket betalar för tomma lägenheter i Stockholm

 

Nu är det klart hur 7 500 nyanlända ska fördelas över landet nästa år. Stockholm ska ta emot flest. Men i år har Corona-pandemin hindrat många kvotflyktingar från att komma till Sverige. Det gör att Migrationsverket nu betalar för tomma lägenheter, bland annat i bostadsbristens Stockholm.

På en gräsyta i Västertorp i södra Stockholm, nära den mullrande E4/E20, står två splitter nya hyreshus i fyra våningar. Det är modulhus med tidsbegränsade bygglov som snabbt byggdes upp i våras. En del av Stockholms stads lösning för att klara bosättningslagen.

Planen var att 54 nyanlända familjer skulle ha flyttat in här under sommaren, men husen står fortfarande halvtomma. Hittills är bara 21 av lägenheterna bebodda. Ytterligare sex familjer flyttar in i veckan.

Hyran betald

När en kommun meddelar Migrationsverket att det finns en ledig bostad, matchas lägenheten med en lämplig person eller familj. I och med det betalar Migrationsverket hyran fram till inflyttning, och även om den dröjer kan lägenheten inte hyras ut till någon annan. Det är därför husen i Västertorp står halvtomma.

– Man har diskuterat om vi inte skulle kunna hyra ut till andra under tiden, men då faller alltihop. En utmaning när det gäller kvotfamiljer är att det är så osäkert när de kommer. Vi kan få besked veckan innan. Om någon plötsligt är dödshotad kan de komma om ett dygn – eller så dröjer det tre månader för att landningsbanan har bombats eller en pandemi brutit ut, säger Anna Mölgård.

Läs i Hem & Hyra


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 7
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.