Vad gjorde polisen i region Öst för att förhindra en onykter lastbilschaufför att köra vidare efter att de fått larmet?

| 27 november, 2020

Vad håller polisen i region Öst på med kan man fråga sig efter den svåra trafikolyckan i nordskånska Vankiva på onsdagseftermiddagen?
Att jag frågar mig detta är att det nu framkommit att polisen i Värnamo via 112 blev varnade om en onykter lastbilschaufför som var på väg söderut. en tipsare säger att en man är berusad och att han är på väg att köra i väg i sin lastbil. Och trots att polisen i region Öst letade efter lastbilen i nära en timme varefter de gav upp så förde de inte larmet vidare till region Syd så att de var förvarnade och hade haft möjlighet att stoppa fordonet. Istället så var det tre personbilar som stoppade lastbilen när den frontalkrockade med dem på länsväg 117.

Denna tabbe från region Öst kostade två liv, en 61-årig man och en 57-årig kvinna dog i olyckan. Däremot klarade sig den onyktra lastbilschauffören sig utan skador. Han har under torsdagen anhållits misstänkt för grovt vållande till annans död och grovt rattfylleri.
Enligt Tor Sevelius, chef på regionledningscentralen i polisområde Öst så skickades flera patruller ut, både målad polisbil och en civilbil, så att man inte skulle skrämma någon.
Sevelius säger: “Polisen hittade inte lastbilen och fortsatte att söka efter den söderut, bland annat längs med E4. De körde ner till länsgränsen, men när de inte funnit lastbilen körde de hemåt.”
Men det var ingen överlämning till region Syd.

Sevelius fortsätter säga: “Vi hade för vaga uppgifter att lämna över. Vi letade i 45 minuter efter lastbilen söderut, på E4 bland annat. Eftersom vi inte hade sett lastbilen då trodde vi på goda grunder att han inte körde den vägen och då hade vi ingen riktning heller. Vi visste inte vad vi skulle lämna över.”
Detta är enligt Servelius efter de vanliga rutinerna när de får ett larm om en misstänkt rattfyllerist. Och larmet om rattfylleristen bedömdes som nivå prio två, den näst högsta priograden polisen har.
Sevelius säger till sist: “Utgången är fruktansvärt tragisk. Men det går inte att veta det på förhand och vi tog det här ärendet på fullaste allvar. Vi gjorde vårt bästa för att hindra honom. I den meningen tycker vi att vi har gjort så gott vi har kunnat. Med facit i hand kan man alltid tycka annat.”

När då region syd fick larmet så var det strax innan 17, och det var att en sett lastbilen framföras vingligt på länsväg 117 mellan Bjärnum och Vankiva. Men polisen hann inte fram förrän de fick ett nytt larm, och det om att en trafikolycka där lastbilen var inblandad. Den olyckan som kanske hade kunnat stoppats om region Öst fört larmet vidare till region Syd när de vände vid länsgränsen till Skåne. Detta var dock inte första gången som chauffören kört onykter, han har tidigare dömts för rattfylleri. Då blåste han precis ovanför promillegränsen, 0,21 promille. Och trots det har han nu fått köra lastbil igen.

Lastbilschaufförens arbetsgivare säger att de har nolltolerans mot alkohol och droger och att det fanns alkolås i berörd lastbil.
Arbetsgivaren säger: “Han fick ta sitt straff och inte köra för oss under en bra tid. Men sedan är det en annan fråga om han borde blivit avstängd för alltid.”
Men arbetsgivaren menar att där finns myndigheter som ska ta ansvaret om man är lämplig för att köra, och att arbetsgivaren tagit sitt ansvar när han stängdes av från sitt yrke under en tid och när de har alkolås i lastbilen. Ägaren till åkeriet säger att de inte fått några signaler om att föraren inte varit arbetsduglig, för hade de fått några sådana signaler hade han absolut inte fått köra.

Lastbilschauffören förhördes av polisen på torsdagen.
Åklagaren Christoffer Ramqvist säger: “Vi är väldigt tidigt i utredningen. Olyckan inträffade i går och som alltid pratar man med alla som kan ha uppfattat den, undersöker platsen och bilarna tekniskt och kropparna som har drabbats på ett eller annat sätt.”
Dock vet åklagaren inte ännu hur högt chauffören blåste efter olyckan.
Han säger dock: “Men jag har läst i papperna att det var över gränsen för grovt fylleri, så han har rimligen varit berusad.”
Men frågan om varför inte region Öst överlämnade ärendet till region Syd kvarstår då jag i alla fall tycker Tor Sevelius förklaring är alldeles för vag.
Så hur är samarbetet mellan de olika regionerna när det gäller trafikförseelser?

https://www.expressen.se/kvallsposten/polisen-varnades-om-rattfull-chauffor-tva-personer-dog-/?fbclid=IwAR0lxP0JzEgbrZFgUiuxQ54oY_l4u4eqS5OXrfHwraah7vdmEu8JuySwlwI

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.