Ensamkommande ges än större chans att få stanna

| 28 november, 2020

Om det är något vi lärt oss så är det att ensamkommande är mer skyddsvärda än någon annan grupp, asylskäl eller inte. Många intresseorganisationer och hjärtliga privatpersoner har investerat både tid, pengar och energi i de över 9 000 före detta asylsökande utan skyddsskäl, och nu när coronakrisen drabbar har de fått ny luft under vingarna.

Regeringens lag om gymnasiestudier för ensamkommande, som i praktiken var en förtäckt amnesti enbart för afghanska män och pojkar, visade oss att likhet inför lagen inte gäller. Låt oss komma ihåg att det handlar om en grupp med afghanska män med oklar identitet, där flertalet ljög och sa att de var barn och som sedan fick sin ålder uppskriven, och avslag på sin asylansökan eftersom de saknar skyddsskäl. 

När den nya lagen (amnestin) inte föll ut som man hade tänkt sig (få klarade sina studier) eller som nu, när de inte får jobb, så används pandemin som en murbräcka för att tvinga fram ytterligare lättnader för just den här gruppen. Det vill säga, de som klarar kraven på utbildning och arbete får stanna, som utlovat. De som inte uppfyller kraven ska också få stanna fastän lagen säger att de ska lämna landet. Det kommer alltså inte att behöva uppfylla ett enda krav. 

Regeringen har skapat en gräddfil så att just ensamkommande från Afghanistan ska få stanna i Sverige trots att de saknar skyddsskäl. Och Svenska kyrkan som tappat bort sig och blivit en slags soldat för ett ideologiskt krig, har naturligtvis hakat på. 

Vi kan ju högt upprepa i absurdum att det är inte värdigt Sverige att skapa godtyckliga förtäckta amnestier. Vi kan ju högt tjata i absurdum om att de riksdagspartier som röstade genom lagen för ensamkommande gjorde det lättare för afghanska ungdomar att få stanna i Sverige än kristna och folkmordsutsatta yezidier och assyrier. 

Lika högt kan vi skrika att i denna tid av extrem kris och ekonomisk osäkerhet är det galenpanna att återigen gynna en grupp som fått orimligt många undantag. Det kommer inte att spela någon roll. Av någon oförståelig anledning har rödgröna singlat ut just den här gruppen. 

När arbetslösheten bland utrikesfödda som redan är skyhög och stiger – så har ändå rödgröna partier och Svenska kyrkan argument kvar för att deras speciella grupp ska få stanna. Som vanligt ”glömmer” de bort att det är skattebetalarna som återigen ska stå för notan.

Alltsammans är så fel och orättvist som det bara kan bli mot dem som nu inte är ensamkommande afghanska unga män utan asylskäl.

Det spelar ingen roll. Afghanska unga män är mer värda än någon annan grupp i Sverige. De är de rödgrönas biljett till fler röster och därför ordnas gräddfil efter gräddfil för dem.


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.