Mats Reimer: Vården till unga med könsdysfori får inte baseras på tyckande

| 28 november, 2020

“Kan patienter kräva viss vård när evidens för åtgärdernas effekt saknas? När är man mogen att fatta oåterkalleliga medicinska beslut? Att patienten som söker lider är klart, men hur säkerställer man att hen inte ångrar sig? Det finns många obesvarade frågor som rör vården av personer med könsdysfori. 

Nya finska riktlinjer om könsdysfori hos unga framhåller att vården måste vara försiktig så att psykiatrisk sjukdom eller ungdomligt identitetstestande inte feldiagnostiseras som transsexualism. I Sverige utreder Socialstyrelsen den mer tekniska frågan om hur många utredningsteam som är optimalt, trots att  det är mer angeläget att diskutera vilken slags vård som bör ges när och till vem.”

Läs I Dagens Samhälle


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Henrik Rönnquist

Redaktör och Art Director för PS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.