Märklig lantbruksreform i USA – färgade ska få gratis åkermark

| 29 november, 2020

“USAs nya president Joe Biden och demokraterna kommer att starta ett nytt projekt för att få fler färgade att bli lantbrukare i landet.
I dag är 97 procent av USAs lantbruk ägda av vita och bakgrunden till det är att den svarta befolkningen rent generellt har svårare att låna pengar i landets finansinstitut.
Demokraternas program går ut på att staten ska köpa upp åkermark som blir till salu på den öppna marknaden och ge detta till färgade som önskar bli lantbrukare. Enligt planen ska marken som staten köper in delas upp i lantbruksfastigheter om 160 acres vilket motsvarar 64 hektar och de färgade som tilldelas ett lantbruk behöver således inte betala något för det.
Totalt handlar det om 32 miljoner hektar som ska byta ägare från vita till färgade under en tioårsperiod enligt programmet.
Det rapporterar AgroMarkets som även anger att reformen kan komma att påverka jordpriser och i förlängningen produktpriserna.

Som en kritiker skrev, bortskämda barn blir sällan drivna och det samma gäller vuxna och oavsett hudfärg.

Det finns många som är emot projektet och systemet testades bland annat i Sydafrika efter apartheid. Där konfiskerade regeringen lantbruk som tillhörde vita och gav dem till färgade. Resultatet blev att de nya ägarna bara plundrade gårdarna på allt av värde, sålde och lämnade lantbruken öde. Det finns fortfarande många ödelantbruk i Sydafrika trots att det gått några decennier sedan reformen.”

Läs mer i Lantbruksnytt


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.