Smittskyddsläkaren: “massvaccinering av den svenska befolkningen kan ske först under sommaren och hösten”

| 29 november, 2020
Det kommer dröja innan ett vaccin mot covid-19 når majoriteten av befolkningen i Sverige. Bilden visar hur italienska armén hjälper till med årets vaccinering mot säsongsinfluensan.

Det kommer att dröja lång tid innan ett coronavaccin kan spridas till en större andel av befolkningen, tror flera experter.

– Allt kommer inte att vara på plats i januari, det kan vi säga med säkerhet, säger Per Hagstam, smittskyddsläkare i region Skåne.

I Sveriges regioner pågår nu en intensiv planering för att få logistiken inför en massvaccinering att gå ihop. En av de stora utmaningarna är förvaringen av Pfizers vaccin, som måste förvaras i omkring 70 minusgrader.

Ställer höga krav

SVT har kontaktat landets tre storstadsregioner som säger att de fortfarande väntar på information om hur distributionen ska gå till.

I region Skåne har man fått höra att vaccinet kommer att kunna hållas kallt under transporten till vårdcentralerna. Detta ställer dock krav på snabbheten, eftersom vaccinet måste användas innan det tinas upp.

– Ett vanligt vaccin kan man vanligtvis stoppa i en kyl och förvara ett tag, men det här kommer att behöva gå fortare, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare i region Skåne.

Att köpa in specialfrysar till alla vårdcentraler är inte realistiskt, menar han.

– Det skulle bli ofantligt dyrt och svårt rent praktiskt. Det är i princip omöjligt som jag ser det.

Läs mer i Svt


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.