3163: Schack

| 30 november, 2020
Staffan Hallström, mest känd för sin målerisvit “Ingens hundar” var schackintresserad och har gjort en rad bilder med schackmotiv.

Schackspel var en passion för mig i unga år. Jag uppnådde vissa lokala framgångar och vann Höganäsmästerskapet kring 1960. Även om jag inte längre är aktiv följer jag med stort intresse schackvärldens begivenheter. Med digitaliseringen öppnades helt nya möjligheter för spel och i dag spelas det över hela världen via nätet.

Alldeles aktuell är filmserien ”Queen’s Gambit” (Schack.se). Den har gett upphov till starkt ökat intresse. Filmen skildrar en ung kvinnlig schackspelares framgångar. Men fortfarande är mansdominansen mycket stor. I den absoluta världseliten finns det inga kvinnliga spelare. Den mest kända kvinnliga spelaren är Judit Polgár som nu har dragit sig tillbaka. I Sverige har vi Pia Cramling som också skördat framgångar (Expressen).

Alla vet inte att världsmästaren i schack är Magnus Carlsen från Norge. Sajten Chess24 gjorde nyligen en ranking för de genom tiderna bästa spelarna. Första platsen gavs åt Garri Kasparov, Carlsen placerades på andra plats följs av Bobby Fischer.

Ett problem för schackspelet är att det klassiska spelet förlöper tämligen långsamt. Emellertid har blixtturneringar blivit vanligare. Man spelar då ofta med 15 minuter och 10 sekunders tillägg för varje drag.

Den som önskar se en final i dagens (igår söndag reds. anm) turneringsspel kan från kl 18 idag följa Magnus Carlsen i kamp med So Wesley på Chess24.


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Lars Vilks

konstkritiker och tidigare professor i konstteori vid Kunstakademiet i Bergen 1997 – 2003

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.