3165: Rätt och fel i samtidens konst

| 3 december, 2020
Johnson, by Carl Van Vechten January 18, 1933

Nu var det Philip Johnson (1906 – 2005). En mycket uppburen arkitekt som varje konsthistoriker (men även andra) känner väl till. Han hade under en tid nazisympatier. Inget som är okänt vilket framgår i artikeln om honom i Wikipedia. Men just sådana felskär är högaktuella nu. En rad arkitekter kräver nu att hans namn skall avlägsnas från hans verk. Sökandet efter framträdande personer som har uppträtt politiskt olämpligt pågår dag och natt. Mest skuld torde finnas hos den vite heterosexuella mannen men utöver ett kollektiv skuldbeläggande är det intressantare med prominenta gestalter. (artnet)

I samma genre har vi den i hamnen kastade bysten av Fredrik V. Nyheten har nu nått den internationella konstscenen (artnet). Om det finns något intressant i den historien (utöver att den är ett utslag av den tidstypiska fasan) är det om konstens gränser. Är det rimligt för konstnären att överskrida lagen? Svaret är generellt att det låter sig göras (inom rimliga gränser). Däremot kan konstnären inte åberopa någon immunitet utan får ta sitt straff. Sedan får konstvärlden och övriga intressenter ta ställning till om det övertygande kan motiveras moraliskt. I det här fallet kan man också fråga sig om det är korrekt av rektorn för Köpenhamns konstakademi att avskeda den ansvarige. Något större värde hade inte den förstörda bysten. Det var en sent tillverkad gipskopia.

Lars Vilks


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Lars Vilks

konstkritiker och tidigare professor i konstteori vid Kunstakademiet i Bergen 1997 – 2003

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.