ALDRIG någon som har eller gör FEL numera – svepskäl, bortförklaringar, undanflykter och fokusförflyttningar ‘duggar tätt’!

| 5 december, 2020

Politikers vägran att erkänna FEL är omvittnad med nästan ‘bevingade ord’ eller svepskäl, såsom ‘…såg det inte komma…’ och ‘…var naiva…”.

Chefer och ansvariga vägrar också ofta att erkänna FEL med undanflykter, vilket ofta uttrycks såsom ‘…se över rutiner’, ‘inte vårt ansvar’ och ‘kan inte kommentera det specifika fallet’.

Generaldirektör Carlson och statsepidemiolog Tegnell vägrar på samma vis erkänna FEL med haranger av bortförklaringar, men formulerar sig annorlunda med ‘vad vi visste då’ och ‘kunskapsläget vi tidpunkten’, trots att de INGET visste, gissade hejvilt utan stöd i vetenskapen.

Tegnell erkänner aldrig FEL med den svenska strategin som andra lyfter fram som skräckexempel och flyttar fokus när han säger: “De ovanliga här är Norge och Finland. ur ett europeiskt perspektiv..”.

Fd statsepidemiolog Giesecke är kreativ och fantasifull att vägra erkänna ALLA sina felaktiga utsagor, nämligen “…ett virus som lurat oss många gånger och kommer lura oss igen…”Han skyller ifrån sig på ett virus – löjeväckande och simpelt.

Påståenden om s k ‘flockimmunitet’ har framförts genom Folkhälsomyndigheten av bl a generaldirektör Carlson, statsepidemiolog Tegnell och före detta statsepidemiolog Giesecke ‘i parti och minut’, men alla deras självsäkra påståenden var FEL (mina kommentarer t ex HÄRHÄRHÄR och HÄR). Professor Tom Britton uttalade liknande påståenden om en bådande ‘flockimmunitet’ i maj (HÄR), sedan i juni (HÄR) och därefter i juli (HÄR),

Britton är ytterligare en i raden av experter som vägrar erkänna att han haft FEL (dessutom, tre gånger i rad) om flockimmuniteten i våras. Han säger: “Det var en felbedömning jag gjorde”. Men ‘kors i taket’ han säger sedan: “Det var väl två orsaker till att jag hade fel” för att sedan (bort)förklara att hans modeller baserades  på “…hur vanlig influensa sprids…” och “…hade inte räknat med att samhället skulle ställa om så mycket som man faktiskt gjorde…”.

Varför så svårt att bara ‘rakt av’ erkänna att man haft eller gjort FEL?

ALLA gör eller har FEL mer eller mindre varje dag, ofta utan att vara medvetna om detta.

Det är ju mänskligt att FELA. Den mänskliga faktorn är välkänd som FELKÄLLA. 

Men det är ALDRIG någon som har eller gör FEL numera – svepskäl, bortförklaringar och undanflykter ‘duggar tätt’ istället.

Göran Svensson, forskare i internationell management – skriver som privatperson om aktuella samhällsfrågor  

nordavia


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Göran Svensson

är internationellt verksam forskare och forskningsledare i management - skriver som privatperson 'pang på rödbetan' om aktuella samhällsfrågor 'utan krusiduller' (nordinavia.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.