Hans Sandin: Skammen vilar tungt på politikerna i Sverige!

| 6 december, 2020

När organisationen Vid din sida hjälper hemlösa pensionärer gör man det jobb som staten en gång lovade. Att staten vägrar delta och värna om de som byggde det här landet gör mig illamående och arg, skriver författaren Dag Öhrlund.

Edna är en av dem som byggt Sverige – folkhemmet, välståndet. Genom att ta hand om barnen, genom att sköta hemmet och Axel som slet och betalade skatt, allt med en tro på löftet hon en gång fick om att även de mindre rika skulle få en lugn och trygg ålderdom. Det blev inte så. Politikerna bröt löftet.

Socialtjänsten hänvisade henne till ett härbärge med missbrukare, där våld och oroligheter fick henne att gråta tyst, krama kudden hårt och söka sig annanstans nästa morgon. Till gatan. Tågstationen. Soppköket. Till andra hemlösa pensionärer som blev hennes nya vänner.

Edna hade alltid levt ett enkelt liv för att klara familjens ekonomi. Hon har inga stora krav. Men hon hade inte räknat med att på ålderns höst vara rädd, frusen, hungrig och smutsig. Hon har alltid varit prydlig, noga med att sköta familjens kläder.

Nu skäms hon för fläckarna på kappan, för människors blickar när hon går med sin lilla rullväska genom city, alltid lika nervös för den natt som ska komma.

Kommer hon att överleva den? Har hon någon anledning att göra det? Ibland hör hon att politikerna lovar trygghet för de äldre och att pensionerna ska höjas. Hon undrar bittert hur det blir när hon en morgon hittas död någonstans. Fattigbegravning. En skam.

Hans Sandin

Expressen


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Hans Sandin: Skammen vilar tungt på politikerna i Sverige!

 1. Carl den 12

  Ser det verkligen bättre ut att visa upp utåt, att man sätter nya Svenskar behov före ursprungliga Svenskars behov?

  Calle ser en regering och ett samhälle som i decennier tillbaka, uppenbarligen prioriterar en strategisk kombination att Sverige är ett såpass rikt land att man har råd att skänka pengar till människor utan rätt till asyl, som aldrig har bidragit till någonting och heller inte deras föräldrar och förfäder+unga män som väljer en destruktiv livsstil att röra sig fritt ute på gator och torg utan konsekvenser, förutom för alla brottsoffer❗❗❗

  Men, har man svikit fd väljare, så är ju nya Svenska väljare som går på försörjningsstöd, självklara i kampen om att sitta kvar och behålla makten, istället för att göra om och göra rätt som våra förfäder som byggde upp Sverige hade önskat?

  Svar
 2. Anders

  Det är nog så att de två Öhrlund skriver om missades i massavlivningen i våras. Hade det gått vägen hade det inte funnits något att skriva om ..

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.