Tino Sanandaji om artikel Wall Street Journal: ”Long a Holdout From Covid-19 Restrictions, Sweden Ends Its Pandemic Experiment”

| 6 december, 2020

En av världens mest lästa artiklar idag är i Wall Street Journal: ”Long a Holdout From Covid-19 Restrictions, Sweden Ends Its Pandemic Experiment”, medan Aftonbladet rapporterar om en kvinna i Åre som bakat en pepparkas-Tegnell i naturligt storlek. 

WSJ radar upp inkorrekta antagen bakom strategin: “Tegnell said lockdowns were unsustainable and unnecessary…Tegnell predicted that Swedes would gradually build immunity to the virus through controlled exposure, that vaccines would take longer than expected to develop, and that death rates across the West would converge. Sweden’s laissezfaire pandemic strategy has failed to deliver the economic benefits its proponents had predicted. In the first half of the year, GDP fell by 8.5%”

Som ni minns sa jag att samtliga dessa antaganden var fel mot slutet av mars, helt enkelt då vi som läste internationell press kände till de främsta expertmyndigheternas bedömningar. I stället piskade svensk media upp en dumnationalistisk flockkonsensus runt ett fåtal avvikande experter som vi skulle blint tro då de råkade vara svenskar och jobba på en liten svensk myndighet. 

Allmänheten uppmanades att blint misstro källor som NYT, som hade korrekt information om centrala mått som IFR, och R som hade visat varför strategin var dömd att misslyckas. Däremot har Aftonbladet uppgifter om att kvinnan som bakade Tegnell i naturligt storlek inte visste hur hans längd och därför antog att han var 1.85 meter, och frågar “hur mycket deg gick åt?”

Svenska läsare känner således till att det går åt 3 kilo deg för att göra Anders Tegnell till pepparkaka, men förstår fortfarande inte varför det var absurt att tro att Stockholm skulle nå flockimmunintet i maj när vi visste att Infection Fatality Rate är 0.5-1 procent.

Nu när Sverige vaknar ur den senaste masspsykosen är ett steg mot tillfrisknande ett svar av Sydsvenskans psykolog på läsarfrågan: “Jag är förälskad i Anders Tegnell – ska jag ringa honom?”

Ulf Karl Olov Nilsson: “Din förälskelse är ett klockrent uttryck för vad psykoanalysen kallar ”överföring”, alltså de starka känslor som patienten ofta får till sin terapeut. (Här: svenska folket = patienten; Tegnell = terapeuten).

Franska psykoanalytikern Jacques Lacan menade att grunden för överföringen var att terapeuten intagit platsen för ”subjektet som antas veta” och det är exakt den position som Anders Tegnell har fått för stora delar av svenska folket. Anders Tegnell vet mer än alla andra statsepidemiologer i hela världen, Anders Tegnell har läst samtliga peer reviewade vetenskapliga artiklar som finns om corona, Anders Tegnell är en överdängare på engelska, och så vidare.

Överföringen brukar vara starkast i början av psykoterapierna, sedan brukar det klinga av när patienten så småningom förstår att terapeuten är en ordinär människa med vanliga fel och brister. Och handen på hjärtat, känner du inte att upptagenheten vid Tegnell börjat avta lite?”

Tino Sanandaji på Facebook


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 11
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.