DN Debatt. ”Svensk välfärd fungerar inte för den som är sjuk länge”

| 8 december, 2020
Tusentals människor har fått avslag som har byggt på bedömningar som inte stämmer överens med hur lagstiftningen ser ut. Det är en stor rättsskandal som har fått förödande konsekvenser för enskilda, skriver artikelförfattarna. Foto: Christine Olsson/TT

17 forskare: Svårt sjuka människor kan i dag förlora sin ersättning eftersom de anses ha en arbetsförmåga de egentligen inte har.

Det leder ofta till fattigdom och förvärrad ohälsa. Regelverket är strikt och förutsätter snabb återgång i arbete. Försäkringskassan har också skapat bedömningsinstrument som försvårar ytterligare för den som är sjuk.

Vi har i dag ett sjukförsäkringssystem som inte tjänar sitt grundläggande syfte: att erbjuda ekonomisk trygghet till personer som inte kan arbeta på grund av sjukdom. I stället har vi en situation där svårt sjuka människor kan förlora sin ersättning eftersom de anses ha en arbetsförmåga de egentligen inte har, vilket ofta leder till fattigdom och förvärrad ohälsa. Detta visar mycket av forskningen om socialförsäkringarna. Den lagändring som januaripartierna aviserade den 26 november i år är långt ifrån tillräcklig för att reparera systemet.

Läs vidare i Dagens Nyheter


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “DN Debatt. ”Svensk välfärd fungerar inte för den som är sjuk länge”

 1. ulf

  Invandrare till Sverige anses också ha en arbetsförmåga som de i praktiken bevisligen inte har !! Men mina skattepengar skall utbetalas till dem utan problem……Var finns stödet till svenskarna………som dessutom flertalet sugits ut på skatt hela yrkeslivet ???Vad säger ni i patraskregeringen när ni svalt er korv med bröd.Nåt som stämmer till någon form av eftertanke ? Nä,tänkte väl det då blir det för svårt va …..???Ni sviker er egen skattebetalande befolkning och ser ner på oss.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.