3169: Fakta, endast fakta

| 9 december, 2020
Under en dag, 6 december, var Greta Thunberg chefredaktör för Dagens Nyheter.

Det är mycket åsikter nu. Sådana har stor betydelse eftersom de ofta kan vara medryckande och sålunda känsloupplyftande. Det finns också annat som saluförs. Greta Thunbergs inhopp i DN puffade för fakta. Inga åsikter här utan enbart fakta. Ett sådant påstående har naturligtvis en del övrigt att önska och Sven Anders Johansson skriver en intressant artikel om saken (Aftonbladet).

Ytterligare en sak bör framhållas: kunskap. Kunskap är inte fakta sådana tillkommer först genom ett omdöme: Må detta vara en så säker kunskap att vi må kalla den fakta. Man når alltså aldrig helt fram till den helt säkra ordningen och disharmonin mellan kunskap och omdöme är ett gammalt problem. Tack vare Kants slit med saken har vi fått konsten. Disharmonin mellan kunskap och omdöme kunde harmoniseras genom estetiken där kunskap och omdöme kunde samsas utan konflikt. Uppgiften att framställa denna hårdvaluta gavs åt konsten. Som man brukar säga idag: Det gick sådär.


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Författare: Lars Vilks

konstkritiker och tidigare professor i konstteori vid Kunstakademiet i Bergen 1997 – 2003

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.