Paulina Neuding: Granska brottsligheten hos de ensamkommande

| 12 december, 2020

“Vad regeringen inte alls tycks ta med i beräkningen om de ensamkommande, är tänkbara konsekvenser för brottsligheten. 

Det finns starka indikationer på att kriminaliteten varit särskilt oroväckande i denna grupp, skriver Paulina Neuding.

Asylsökande utan skyddsbehov som uppgav att de var barn när de kom till Sverige får stanna, även om de fyllt arton, och även om det finns skäl att ifrågasätta den ålder de uppgett. Förutsättningen är att de studerar minst på gymnasienivå. Det är innebörden av den överenskommelse som regeringen tar till riksdagen.

Ett beslut med så omfattande följdverkningar – i praktiken en amnesti för tusentals – måste föregås av ingående konsekvensanalys. Det gäller den humanitära aspekten: Vi vet att ensamkommande ofta farit illa av systemets osäkerhet och otydliga signaler. Regeringen gör också en ansats att påtala frågans ekonomiska aspekter med kravet på studier.

Vad man dock inte alls syns ta med i beräkningen är tänkbara konsekvenser för brottsligheten. Inte heller journalister tycks betrakta frågan som värd att granska. Att överhuvudtaget ta emot en så stor grupp män i ett samhälle, och därmed snedvrida könsbalansen, medför en risk för ökad våldsbrottslighet, oavsett männens härkomst. (Se den amerikanska statsvetarprofessorn Valerie Hudson, som särskilt framhållit riskerna för Sverige.)”

Läs i Expressen


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.