Sameh Egyptson: Centerpartiet och flirten med islamism

| 12 december, 2020
Centerpartiet har sedan 1990-talet haft kontakter med islamister, skriver forskaren Sameh Egyptson. Foto: Christine Olsson / TT

Kopplingen mellan islamiska riksorganisationer och Centerpartiet går decennier tillbaka, skriver Sameh Egyptson, forskare i interreligiösa relationer. Partiet har fungerat som inkörsport och ett mål för infiltration från islamistiskt håll.

Historiskt sett har Muslimska brödraskapets allianser med sekulära politiska partier i Mellanöstern varit framgångsrika. Symboliskt har det varit en fjäder i hatten och det har gett dem politiska, sociala och ekonomiska fördelar.

I Sverige beslutade sig även ledningen för de två största riksorganisationerna – Förenade islamiska föreningar i Sverige (FIFS) och Sveriges muslimska förbund (SMF) – mycket tidigt för samarbete med politiska partier. De grundade Sveriges muslimska råd (SMR) 1990 och Islamiska förbundet i Sverige (IFiS) 1994. Den sistnämnda har både organisatorisk och personlig koppling till Muslimska brödraskapets internationella nätverk.1

Sameh Egyptson

Läs i Kvartal


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.