Terrororganisationen Al-Shabaab trappar upp sin verksamhet

| 12 december, 2020
Den somaliska terrororganisationen al-Shabaab kontrollerar delar av landet.

“En rad ledande experter beskriver allt oftare Afrika som en av de viktigaste frontlinjerna i kampen mot jihadismen. Terrorexperten Hans Brun skildrar i en serie artiklar för Doku den pågående utvecklingen. Idag publicerar vi del två, som handlar om Somalia och al-Shabaab.

Al-Shabaab, som fritt översatt betyder ”ungdomen” på arabiska, är något som enklast kan beskrivas som en utbrytargrupp från den somaliska islamiströrelsen Islamiska domstolars högsta råd. Rörelsen grundades 2006 bland annat för att driva bort utländska styrkor (främst etiopiska sådana) som var i Somalia för att stabilisera situationen och stötta den dåvarande somaliska regeringen.

År 2012 svor rörelsen trohet till al-Qaida. Under åren har al-Shabaab i första hand genomfört en rad blodiga terrordåd i Somalia, Kenya och Uganda. Rörelsen får stöd från utlandet i form av vapen och finanser och har dessutom rekryterat medlemmar ur den somaliska diasporan i en rad länder, inklusive Sverige (och då främst från Göteborgs- och Stockholmsområdet).   

Numera får Somalia också stöd från USA, som på allvar började intressera sig för säkerhetsläget i olika afrikanska länder efter terrorattackerna den 11 september 2001.

Doku


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.