3172: Stort genomslag

| 15 december, 2020
On Kawara: “I AM STILL ALIVE”, 1979

Den svenska myndigheten fick ett stort genomslag med sitt till medborgarna massutskickade sms. Visserligen har recensionerna av detta exempel på regeringens visade handlingskraft fått en del negativa recensioner men som ett senkommet bidrag till Conceptual Art håller det hög klass. Inte minst i dessa tider då konsten inte har särskilt mycket att bjuda på. (Expressen)

Vad betyder verket? En möjlig tolkning är att det rör sig om en uppmaning till medborgarna: ”Skärp dig!” En uppmaning som aldrig kan bli missvisande. Men det kan också röra sig om just ingenting, en sentida uppföljning av att ”media is the message”.

Tankarna går tämligen självklart till konceptkonstnären On Kawara (1933 – 2014) som 1979 fick nöja sig med betydligt enklare teknik och begränsade upplagor (jfr regeringens upplaga: 22 miljoner). Hans telegramserie ”I AM STILL ALIVE” från 1979-80 utgör i varje fall en pionjärinsats i utskickets konsthistoria. ”Telegram” var ett kommunikationsmedel som levererades personligen: Ett ombud anländer med frasen: ”Det är telegram till xx”. Tjänsten avvecklades 2002. Ca 9 000 telegram sändes årligen.

Lars Vilks


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.