Tino Sanandaji: Tydligen definieras ”experterna” som en handfull tjänstemän på Folkhälsomyndigheten

| 15 december, 2020

Medan vården slår larm om överbelastning slår Stefan Löfven bort ansvaret, och skyller på ”de flesta inom professionen” inte såg det komma. 

Tydligen definieras ”experterna” som en handfull tjänstemän på Folkhälsomyndigheten, dit WHO eller 22 kritiska svenska forskare inte räknas.  

Vi har tvärtom sett massor med varningar, som man struntade i. I höst kom en studie “KTH:s analyser av avloppsvatten visar att halterna av coronavirus ökar kraftigt igen”, som avfärdades. SVT: “Tegnell: Avloppsprover indikerar inte andra våg”, “Tegnell kritisk till KTH:s studie”.

I September: “I Sverige riskerar läget att bli värre än i våras. – Vi går mot vinter och klimatet är emot oss, det kommer att bli viktigare än någonsin att hjälpas åt, säger professorn Niklas Arnberg” 

Idag slår Coronakomissionen undan benen på regeringens bortförklaring där försvarar strategin och i stället skyller dödstal på något unikt särdrag i svensk äldrevård. Vi kan läsa bedömning att dödlighet på äldreboenden beror på “allmänna smittspridningen i samhället”, något jag var bland de första att förklara. 

Som Mattias Lindberg påpekar är det inte experterna som fick fel, utan det lilla click som media och regeringen utsåg till orakel. Har Löfven bett om en heltäckande bild av expertkårens samlade bedömning att luta sig mot? 

Ibland är experter överens, men när så inte är fallet har vare sig proffspolitikerna eller journalister kunskap att avgöra vad experter överlag tycker och vilka som är mest meriterade – eller ens är expert. 

Tegnell är i vart fall forskarutbildad, vi har sett hårresande exempel som när Löfven som bevis på att SD är ett fascistisk parti hänvisade till ”historikern Henrik Arnstad”, eller när S citerade en låtsasforskare med en självutnämnd titel Sandro Scocco som underlag att Sverige tjänat 900 miljarder kr på invandring. 

SVT förde okritiskt fram detta som fakta, trots att det är en  “rapport” som inte accepteras av forskarvärlden då det baseras på en uppenbart hemmasnickrad metod och påhittade siffror.  

SVT gav sken att detta var en opartisk forskarexpert som de tog in närhelst de ville pseudovetenskaplig att diskreditera riktig forskning om invandringens kostnader av t.ex. Joakim Ruist. SVT-“expert” Sandro Scocco är så opartisk och seriös att han idag blev chefsekonom för Vänsterpartiet! 

Att statsmedia förde fram en ideologisk aktivist över riktiga professorer är ingen slump, de delar värdegrund och agenda. 

Sverige har tillgång till expertbedömningar som beslutsunderlag, men fattar dåliga beslut när ett politiker, kändisar och journalister avgöra vad de tror är expertis på basis av känsloinfall, värdegrund eller idoldyrkan, det slutar ofta på samma sätt: “oj, vi såg inte detta komma”.

Tino Sanandaji på Facebook


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

3 tankar på “Tino Sanandaji: Tydligen definieras ”experterna” som en handfull tjänstemän på Folkhälsomyndigheten

 1. Carl den 12

  “Vi såg det inte komma” argumentet, har ekat över Sverige i flera år ang alla tänkbara samhällsproblem🤔

  Calle ställer sig frågande till hur man kan behålla sitt uppdrag som politiker, när man gång på gång misslyckas med det mest grundläggande och saknar totalt förmågan till beskyddarinstinkt❓❓❓

  Vi betalar bra mycket med skatt för att KRÄVA att politiker gör sitt arbete och alla vet att vi är ingenting utan våra VardagsHjältar inom vården, som undersköterskor, sjuksköterskor mm.
  Om S över huvudtaget ska behålla några väljare, så är det verkligen Akut att höja vårdlönerna♥️

  Svar
 2. Anders

  Tino.
  Om man lägger ihop mycket av det som sker i samhället så förstår man att attacken mot vår nuvarande ordning är massiv . Inga höjda polislöner , inga höjda löner för sjukårdspersonal , inget ansvar för storförskingrarna i Malmö ,inget politiskt ansvar för coronadebaclet,inget ansvar för energikollapsen , fritt fram för islamister , etc,etc.
  Kan vi verkligen vänta till valet -22.

  Svar
 3. ulf

  WHO och bl a Kungliga vetenskapsakademien med flera bildade personer begriper inte problemet med covid.Det är bara Tegnell och Löfven med anhang som förstår,alla andra har fel…………🙄🙄Vilka tokdårar som tillåts göra prestige av snart 8000 döda. Avgå omgående ! Ynkligheten personifierad och SVT hänger givetvis på vad annat att vänta från skämt tv.Ni är genomskådade för länge sedan.Fortfarande har de som slussats in i bidragsjobb och utan svenskspråkighet inom äldrevården inte munskydd i arbetet.Ni borde avsättas och kastas ut på sophögen,avskyvärt.Er plan att använda outbildade invandrare som inte kan läsa eller skriva svenska inom svensk vård har gått åt helvete,fattar ni inte det !!!!

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.