50-åring chaufför gripen med militära vapen och handgranater i Trelleborg

| 16 december, 2020

Under tisdagseftermiddagen häktades en man i 50-årsåldern vid Ystads tingsrätt för grov vapensmuggling och synnerligen grov smuggling av explosiv varor. Detta efter att han kommit med lastbil till Trelleborg där det i lasten bland annat var militära automatvapen och handgranater. När mannen blev stoppad med sin last är dock inte känt. Kammaråklagare Mattias Larsson vid Södra Skånes Åklagarkammare som har hand om ärendet vill inte gå in på några närmare omständigheter eller detaljer i ärendet. Detta på grund av sekretessen i ärendet.

Han säger dock: “Mannen erkänner vapensmuggling och smuggling av explosiva vara men menar att brottet inte ska ses som så grovt.”
Enligt Larsson så är nu mannen häktad i två veckor och under den tiden ska en teknisk undersökning av de beslagtagna vapnen göras. Mattias Larsson säger också att efter häktningstiden är slut kommer de att begära förlängd häktningstid.
Det är ju skönt att läsa att i alla fall en vapensmugglare åkt dit.
Frågan är nu bara hur många som sluppit igenom?

För med tanke på alla skjutningar och sprängningar som bara det senaste året begåtts med militära vapen så är denne chaufför inte ensam om att smuggla denna typ av varor till Sverige.
Så frågan är hur många sådana laster sluppit igenom tullens filter bara vid Trelleborgs tullstation?
För när man sen läser en äldre artikel från 2019 från Mitt i Stockholm så är det ingen upplyftande läsning, inte då man läser att Riksrevisionen vid en ny granskning skriver att Tullverket inte har någon koll på hur många skjutvapen som smugglas in i Sverige.

Så frågan är hur många procent av de insmugglade vapnen som tullen tar i beslag och hur många som blir dömda för vapensmuggling i Sverige?
Är det 10 procent eller är det mer eller mindre?
Vi lär nog aldrig få reda på detta men som jag skrev innan i texten så tar nog inte Tullverket så många av dessa vapensmugglarna för i så fall skulle det inte vara så många illegala vapen ute i de kriminella kretsarna och det skulle inte vara så många skjutningar och sprängningar som det är i Sverige numera.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/en-haktad-misstankt-for-synnerligen-grov-vapensmuggling
https://www.mitti.se/nyheter/tullverket-har-ingen-koll-pa-skjutvapen-som-smugglas-in/lmsdC!6102309/

  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.