Dom mot 40-årig man som knivhögg dryckeskompis i halsen har fallit

| 16 december, 2020

Rättegången efter vad som inträffade den 19 augusti i Halmstad är nu klar. Det var då tre män träffades på en krog i centrala Halmstad. Efter de druckit några öl så bestämde sig de tre för att gå hem till den ena mannens bostad för att festa lite mer. Under vägen hem till denna mannens bostad så stannar de till på systembolaget och handlade lite innan de tog en runda på “stan”. När de sen kom till mannens lägenhet så fortsatte festandet där det spelades musik och dracks alkohol. Och enligt egen utsago så hade det det trevligt, men detta ändrade sig snabbt då en av männen, en 40-åring tappade humöret efter vad han själv så spelade en av männen samma låt två gånger i rad från datorn.

En annan av de tre männen säger att de började diskutera invandring och folkslag. Men det slutade med att en av männen blev svårt knivhuggen i i halsen. Strax innan knivhuggningen hade denna bestämt sig för att lämna “festen” men skulle bara gå på toaletten först. Enligt vad den mannen senare sagt så följde gärningsmannen efter honom till toaletten där han knivhögg offret så hårt att kniven fastnade mellan två kotor. Den tredje i dryckeslaget hörde tumultet från vardagsrummet och sprang in i badrummet där hans vän låg på golvet i en pöl med blod. Medan gärningsmannen försvunnit springande ut från lägenheten.

Den mannen som hört tumultet ringde upp SOS och larmade. Enligt utskrift från SOS Alarm som togs upp i rättegången ska den mannen sagt: “Ja det här har gått åt helvete direkt alltså, jag behöver absolut en ambulans och en polis hit alltså. Det är en kille som har blivit knivhuggen här.”
Polisen började direkt söka efter gärningsmannen, och det tog inte lång stund innan de hittade honom gående på gatan. Gärningsmannen ska då erkänt att att det var honom de sökte.
Han ska ha sagt: “Du har tagit rätt person”.
Varpå polisen satte handbojorna på honom och förde honom till polisstationen.

Den knivhuggne fördes först till sjukhuset i Halmstad där de konstaterade att de inte klarade av skadorna utan han fick med ilfart föras till Lunds sjukhus där han akutopererades. Enligt operationsberättelsen från Lund satt kniven fast rejält. De behövde använda en polygriptång och en hammare för att få loss den.
Allt detta kom upp under rättegången mot honom, det kom också upp att gärningsmannen under månader av förhör vidhöll att han handlat i självförsvar och att det skulle varit den knivhuggne som attackerat honom först. Men det var inget som tingsrätten köpte. Istället dömdes den 40-åriga mannen till nio års fängelse för försök till mord.

Nu kan man fråga sig varför straffet blev så hårt mot denna mannen när man tidigare har kunnat läsa om 20-åringar som inte får mer än fura fem års fängelse för samma brott, eller när man läser att 17-åringar inte får mer än två tre år för samma brottsrubricering?
Jag säger inte att domen på något sätt är fel, men som jag set det är straffutmätningen mycket olika beroende på vilken som döms och vilken ålder den dömda har när brottet begås. Och de är det som jag ställer mig frågande till.
Ska inte alla som döms för samma brott ha samma straff, eller är det bara jag som är naiv i att tycka detta?

Likaså tycker jag att oavsett vart du kommer ifrån och hur din uppväxt har varit ska inte speglas i vilket straff du får. Du må vara adlig eller mångmiljonär, du ska ha samma straff som en arbetare eller uteliggare får. Likadant ska det gälla om det handlar om en som är född i Sverige eller en som kommit hit, eller om du är vit eller färgad, vi ska alla stå lika inför fru Justitia, vi ska alla stå lika inför lagen. Detta är dock något jag lagt märke till de senaste åren att det gör vi inte. Rättsväsendet dömer olika beroende på vilken du är och hur din uppväxt varit.
Jag frågar mig om detta är rätt, är inte ett mordförsök eller mord detsamma oavsett vem det är som utfört det?

https://www.expressen.se/kvallsposten/krim/spelade-fel-lat-pa-fest-knivhoggs-i-halsen/?fbclid=IwAR0okhpbw3GlELWq_DdjD32esLMkaIe9QgQm4Yw_oyVxxQvsfc_VE_kqX_g

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.