Södra Älvsborgs Sjukhus rekommenderade covid-sjuk att ta bussen hem

| 18 december, 2020

Efter att jag läst artikeln i Göteborgs Tidning om covid-sjuka Elise Bengtsson i gårkväll så frågar jag mig hur personalen på akutmottagningen på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås tänkte när de sa till henne att hon inte fick sjuktransport hem utan skulle istället be en anhörig att hämta henne eller så kunde hon ta bussen till sitt hem i Ulricehamn?
Har det inte under hela våren påpekats från i stort sett alla håll att om man misstänker sig vara sjuk i covid-19 så ska man isolera sig och inte sprida smittan vidare?
Enligt vissa så kan det till och med vara ett lagbrott om man medvetet sprider en smittsam sjukdom kan dömas enligt lagen om smittsamma sjukdomar till fängelsestraff.

Men dessa uppmaningar har tydligen inte akutpersonalen på Södra Älvsborgs sjukhus uppfattat. Utan de menade att Elsie Bengtssons tillstånd inte berättigade henne till en sjuktransport, “nej, du för för ung för att få sjukresa”.
Elise berättar: “Jag började nästan gråta, för hur skulle jag då komma hem. Jag har isolerat mig från barn och barnbarn och kan ju inte ringa dem. Jag kunde ju inte sitta på bussen och hosta.”
Till slut löste det sig för Elsie då hon ringde en arbetskamrat, som också var sjuk i covid men på bättringsvägen. Denne arbetskamrat körde henne tillbaka till hemmet.
Elsie säger: “Jag blev jättechockad, jag kunde kanske ha stridit mer, men jag orkade inte. Jag kräktes nästan varje gång jag hostade.”

När Elsie kom hem så kontaktade hon eller arbetskamraten Borås Tidning som också skrev om det inträffade i går. När de kontaktade Södra Älvsborgs sjukhus så medger de att de har i Elises fall frångått sina rutiner.
Patrik Lundh verksamhetsansvarig på akutmottagningen säger till tidningen: “Jag vet inte varför det har blivit fel i det här fallet. Vi har en tydlig rutin att när det saknas anhöriga som erbjuder sig att hämta så gäller covidtaxi.”
Han säger vidare att personalen ska påminnas om rutinen som gäller för en smittsäker hemfärd från sjukhuset.
Men vad hjälper det de som i Elsies fall blivit nekade den där vovidtaxin som Patrik Lundh talar om?

Man frågar sig efter att ha läst artikeln hur många fler som blivit nekade sjukresor hem från det sjukhuset och som sista alternativ tagit bussen och kanske i sin tur spridit smittan vidare?
Jag frågar mig också on inte det som Patrik Lundh sagt till Borås tidning är en efterkonstruktion från hans sida och att de nu efter att fått mediernas ögon på sig ändrat rutinerna?
Jag har inga bevis för mitt sista påstående, men i mina öron så låter det som en efterkonstruktion som bara ska dölja vad rutinerna var innan.

Man frågar sig dock om fler sjukhus har sagt till patienter med covid-19 att ta bussen hem efter de varit och fått smittan konstaterad på sjukhus?
För inte tror jag att Södra Älvsborgs sjukhus är ensamma om att ge det beskedet till dem som inte är sjuka nog att bli inlagda.
Man frågar sig hur Anders Tegnell ställer sig som Statsepidemiolog till beskedet Elsie fick, det skulle vara intressant att höra vad han tycker om sjukhusets hantering av henne och kanske många fler. Det vore kanske något som de medierna kunde fråga honom vid nästa pressträff som Folkhälsomyndigheten håller.

https://www.expressen.se/gt/sjukhuset-rekommenderade-covid-sjuka-elise-att-ta-bussen/?fbclid=IwAR38e1qw_0FfT1PY7Lbug3gzih9mxlT4hBdy97UDdYtj25eG1OcxNm6nn0w

  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.