Migrationen en fortsatt förlustaffär för Sverige

| 19 december, 2020
Den pågående pandemin har förvärrat situationen för grupper med svårigheter på arbetsmarknaden, skriver Mats Hammarstedt, professor i nationalekonomi.Foto:Marcus Ericsson/TT

Situationen på arbetsmarknaden gör att flyktinginvandringen innebär en kostnad för de offentliga finanserna även lång tid efter det att flyktingarna invandrat till Sverige, skriver Mats Hammarstedt, professor i nationalekonomi.

Fem år har gått sedan det som brukar benämnas som flyktingkrisen. Det ökade antalet utrikes födda och den pågående Covid-19 pandemin gör att behovet av åtgärder för att förbättra integrationen av utrikes födda är större nu än tidigare. 

Den bristande integrationen av utrikes födda på arbetsmarknaden är väl dokumenterad och situationen har varit i stort sett oförändrad under de senaste årtiondena. En rad vetenskapliga studier har ägnats åt frågan om invandringens påverkan på Sveriges offentliga finanser, och resultaten är i hög grad samstämmiga. Varje år omfördelar den offentliga sektorn resurser från inrikes födda till utrikes födda, och den långa tid det tar för flyktinginvandrare och deras anhöriga att etablera sig på arbetsmarknaden gör att flyktinginvandringen innebär en kostnad för de offentliga finanserna även lång tid efter det att flyktingarna invandrat till Sverige.”

Läs i Dagens Industri


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 7
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.