Hårda domen mot Löfven och Tegnell

| 20 december, 2020

Gro Harlem Brundtland har tidigare kritiserat Sveriges hantering av coronapandemin – men Norges före detta statsminister skärper tonen rejält mot regeringen och Anders Tegnell med anledning av de senaste siffrorna.

– Situationen i Sverige är bara helt otrolig, säger Brundtland till VG.

Gro Harlem Brundtland var Norges statsminister i tre omgångar under 1980- och 1990-talet. Hon var även chef för Världshälsoorganisationen (WHO) från 1998 till 2003.

Brundtland är nöjd med Norges hantering av coronapandemin, men detsamma gäller verkligen inte grannlandet. De senaste siffrorna visar att 367 120 personer har smittats av covid-19 i Sverige och 7 993 har dött jämfört med drygt 43 000 personer smittade och 404 döda i Norge enligt Worldometers.

– Det är häpnadsväckande att de så länge har följt de bedömningar som Folkhälsomyndigheten har gjort, säger Brundtland till VG.

Gro Harlem Brundtland hyllar beslutet att skärpa restriktionerna i Sverige ytterligare, men lägger ändå största delen av skulden för landets höga dödssiffror jämfört med de nordiska grannarna på de ledande politikerna.

– Jag har tittat på utvecklingen, skakat på huvudet och frågat mig själv: Hur är detta möjligt? Det är en sak hur Anders Tegnell har bedömt situationen, men Sverige är ett land med en regering och en riksdag, säger Brundtland till VG.

Expressen


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.