Håkan Boström: Sverige påminner om ett postkommunistiskt land

| 21 december, 2020
Sverige bombades aldrig under andra världskriget. De styrande rev ned det gamla samhället på eget initiativ, vilket inte bara förändrade stadsbilden utan även folksjälen. Bild: ALI LORESTANI/TT

Ett tydligt arv från kommunismen är förintandet av samhällslagret mellan stat och individ. Det är en erfarenhet Sverige, efter decennier av S-styre, delar. Svensk borgerlighet har heller inte gjort mycket för att reparera skadan.

I drygt fyra decennier styrde kommunisterna Öst- och Centraleuropa. En av de mest djupgående effekterna var förstörelsen av civilsamhället: det fria föreningslivet, oberoende professioner och fackföreningar. Allt sögs upp i staten. Även småföretagen och familjejordbruken blev hårt åtgångna, när de inte helt enkelt kollektiviserades. Naturligtvis fanns det inga fria medier.

Sverige har aldrig lidit under kommunistiskt förtryck. Men 44 år av obruten socialdemokratisk hegemoni har ändå satt djupgående spår i det svenska samhället som det är lätt att bli hemmablind inför. Sverige är ett land som avviker i ett europeiskt perspektiv, liksom i jämförelse med våra nordiska grannländer, och det har sin historiska förklaring.”

Håkan Boström

Läs i GP


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.