Danska myndigheter oroade för ny mutation av covid-19, svenska experter bekymrar sig inte de tror att vaccinet kommer att fungera

| 23 december, 2020

Oron sprider sig nu i Danmark om att en ny virusstam upptäckts bland över 1 600 fall av covidsjuka. Det är en stam som upptäcktes första gången i Rumänien i maj månad och att den sen upptäckts runt om i Europa och som döps till N439K. Enligt Statens Serum Institut är det inte samma som den som härstammar från minkar eller den som nu sprids i Storbritannien.
Att oron sprider sig beror på att Statens Serum Institut som studerat denna mutation inte tror att vaccinet som Pfizer utvecklat kanske hjälper mot denna mutation.
Tyra Grove Krause, avdelningschef för SSI säger i ett pressmeddelande: “Det finns oro för hur effektivt ett vaccin kommer att vara mot N439K. Därför är det relevant att hålla ögonen på hur utbredd smittan med den här varianten är i Danmark och om den har nått särskilt sårbara grupper.”

Men här i Sverige är experterna inte så oroade eller bekymrade för den nya mutationens motståndskraft mot vaccinet.
Anders Sönnerborg professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet säger till Dagens Nyheter: “De utvalda vaccinen är sådana som man vet är stabila, även om viruset muterar på en punkt i ett äggviteämne kommer vaccinen ändå att fungera, eftersom de har så många andra attackpunkter.”
Han fortsätter sen med att säga: “Man kan anta eller gissa, men det är först när man tittar på människor som fått vaccinet och exponerats för viruset som man vet säkert.”
Nu kan man fråga sig varför där är så stor skillnad mellan hållningen i Danmark och Sverige i denna frågan och varför inte Svenska experter tar danska myndigheters oro på allvar?

Är det på samma grunder som nu Sverige stängde gränsen mot Danmark, den att vi vet bäst hur man ska hantera viruset?
För om så är fallet så får vi nog se upp, för vi vet ju alla hur många som dött i covid-19 här i Sverige per tusen innevånare jämfört med hur många som dött i Danmark per tusen innevånare. Vi vet ju också hur bra den svenska coronastrategin fungerat jämfört med den danska strategin.
Men vad händer om vaccinet nu inte fungerar på denna stammen, ska vi hoppas att den inte kommit till Sverige?
Hoppas precis som Tegnell hoppades att svenskarna inte skulle bli smittade av coronan i början av året?

Eller ska vi erkänna att detta är den smitta som kommer att vara här under överskådlig tid och att vi inget kan göra åt den?
Vi får bara hoppas på att vaccinet även fungerar på denna mutationen som Anders Sönnerborg tror, för om den inte gör det så kan vi räkna med att pandemin håller på bra mycket längre än vad Sverige och Europa har råd med. Då kommer länderna att gå under ekonomiskt. För redan nu så talar finansinstituten om att lågkonjunkturen har tat stormsteg och att det är risk för massarbetslöshet om inte EU-länderna får igång sin ekonomi igen.
Så som sagt var vi får göra som loppan, leva på hoppet…

https://www.expressen.se/kvallsposten/muterat-coronavirus-i-danmark-oro-for-att-vaccinet-inte-hjalper/?fbclid=IwAR2Wo1LPoqxRi-HSvRJvD084mQ4tjjuy-94PJpQM1iFFTOs3DrfmJaGMAgY

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Danska myndigheter oroade för ny mutation av covid-19, svenska experter bekymrar sig inte de tror att vaccinet kommer att fungera

 1. Jonas Claesson

  Jag vill bara påpeka ett vanligt fel angående ekonomin och Covid-19. Det är inte sjukdomen som gör att ekonomin går dåligt, det är Covid-19 politiken. 99% av befolkningen har inget att oroa sig för när det gäller sjukdomen, dom skulle kunna gå till jobbet precis som vanligt om det inte vore för politiken. Att tappa 1% av befolkningen som dessutom i största grad inte tillhör arbetsstyrkan borde väl inte påverka ekonomin? Eller hur resonerade du kring det påståendet?

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.