Göteborgsskola valde att inte rätta barnens mattefel

| 24 december, 2020

Efter att ha läst artikeln i Göteborgs tidning så frågar jag mig vad lärarna på den skola de talar om gör på sina jobb?
För det är väl ändå så att en lärare ska lära ut saker till eleverna så att de kan förkovra sig, eller är det inte det de ska göra?
Men tydligen inte, för när man hör förklaringen läraren gav en av föräldrarna då denna upptäckt att där var sida upp och sida ner med fel i dotterns räknebok så var det för att de inte vill förstöra glädjen för barnen genom att berätta att de gjort fel.
Men hur ska då dessa barn lära sig något, hur ska de kunna gå ur skolan med godkända betyg?

Mamman berättar att hon rättade sin dotters matteboken själv och att dottern fick göra om alla sidor. Mamman berättar också att dotterns mattebok var till 95 procent ofärdig eller fel. Det var tre sidor som läraren har skrivit ”bra” på, men det är de sidorna som hon har gjort med mig och sin pappa här hemma. På de andra sidorna hade läraren inte skrivit eller rättat något alls, säger mamman. När då mamman gick till läraren för att prata med denna så säger hon att hon gjorde samma sak som sina kolleger, att inte de heller rättar fel.
Men vad gör de då på sina arbeten mer än att erhålla en lön, en lön som de inte gör skäl för då de inte utför sitt arbete?

När då mamman gick vidare till skolans rektor så fick hon ett mejlsvar där det stod bland annat: ”Rent generellt så är matematik ett ämne där uppgifter oftast är rätt eller fel men också ett ämne där många elever tappar sugen på grund av just detta.”
Men vad är det för ett svar kan man fråga sig, är det inte skolans ansvar att lära ut och uppmuntra eleverna när de gör rätt men också rätta eleverna om de gör fel?
Rektorn fortsatte sitt mejlsvar med att pedagogerna testar av eleverna för att se var de är kunskapsmässigt för att sedan undervisa i de uppgifter och moment som de inte kan för att fortsätta med ”intresse och glädje i ämnet.

Men hur ofta testar de av elevernas kunskaper kan man fråga sig när en hel mattebok i stort sett var orättad?
När då tidningen talar med rektorn så säger hon att hon står bakom innehållet i mejlet.
Hon säger: “Ja, men det innebär inte att läraren inte ska ha koll på enskilda elevers kunskaper. Men det här är en komplex fråga då lärarna har ett visst frirum kring hur de lägger upp undervisningen. Men självklart ska både läraren ha kontroll på vad eleven kan och eleven själv ska veta vad den gör rätt eller fel och här har skolan brustit i återkopplingen.”

I artikeln står det inte vilken skola som det gäller, om det är en kommunal skola eller det är en friskola.
Men jag kan förstå att fler och fler vill att skolorna nu åter förstatligas då det förekommer allt mer flum-retorik på skolorna numera. Och med tanke på de allt mer sjunkande resultaten i olika internationella prov de senaste åren så behövs allt sådant flum-tänkande som framkommit här ovan försvinna från skolan och då gärna med de lärare som håller på med denna undervisningen.
Jag må kanske vara gammaldags här i mitt tänkande men det är väl ändå skolans uppgift att lära ut kunskaper till eleverna?

Flickan i det här fallet hade en mamma som engagerade sig i sitt barns undervisning, men alla de andra barnens föräldrar som inte har tid att engagera sig så mycket eller de som inte har kunskapen, vad händer med de eleverna?
Ska de bara kastas ut efter skolans slut utan att kunna få ett arbete?
För i dagens läge så behövs gymnasiekompetens som allra minst för även de enklaste arbetena. Det är inte som när jag gick ut skolan då arbetsgivarna skrek efter arbetskraft och tog i stort sett emot alla som kom och frågade efter ett arbete. Men den tiden är slut. Nu kräver företagen kunskapen innan de får arbetet. Och får de inte kunskapen i grundskolan så får de inga arbeten längre fram.

https://www.expressen.se/gt/skola-valde-att-inte-ratta-barnens-mattefel-/?fbclid=IwAR1D6XEbY2r5VVyV4fTwuy9kqiiGjLDEls7hybZO_4Pz2ccVjx_tuMp-3FA

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.