Teresia Tess Anicic: ÅNGESTENS HÖGTID ÄR FÖRBI

| 27 december, 2020

Jag var nästan på väg att vända på klacken när jag hörde ett vagt, hasande ljud inifrån den mörka lägenheten. Några sekunders tystnad och sedan öppnades en dörr. Ansiktet jag mötte hade sett bättre dagar. Djupa fåror och påsar under ögonen, en rödrutig smutsig skjorta och grå skäggstubb. Han luktade inte heller blommor men när våra ögon möttes sken han upp vilket fick mitt hjärta att ta ett glädjeskutt. 

”Jaså, du har inte givit upp om mig än” fick han fram och avfyrade ett snett leende. Gubben har inte trillat av pinnen än tänkte jag och log. ”Aldrig” svarade jag och räckte över ett litet rött paket. ”God Jul Tord”. 

Mannen höll hårt i paketet med sina ådriga, märkta händer. ”Ska du inte öppna” frågade jag varpå han började gråta och när jag såg hans tårar kunde inte heller jag hålla tillbaks mina. Jag tog hans händer i mina och sedan stod vi där en lång stund i trapphuset och bara lät tystnaden trösta. 

Tord flyttade in i vårt bostadsrättshus 1939 då huset stod nybyggt. Hela sitt vuxna liv har han arbetat och dragit sitt strå till stacken. Inga barn eller fru. Vännerna är döda och i år fick han uppleva sin nittioförsta Jul. Hans enda sociala kontakt är besöket från hemtjänsten samt ordväxlingen med kassörskan när han betalar sin mat på ICA.

Min granne är bara en av många äldre som vårt samhälle svikit men i detta land pratar vi ogärna om obekväma sanningar när det finns obetydliga ämnen att dryfta. Som de kollektiviserade harar vi är knyter vi näven i fickan och lägger krutet på klimatfrågor vi inte kan påverka. Att jordens temperatur stigit med en halv grad är ju betydligt värre än att våra äldre ligger med skavsår i sin egna avföring isolerade från omvärlden. 

Eller att vi är så fasansfullt ensamma att vi kan ligga döda i lägenheten i flera år utan att någon saknar oss. 

VARFÖR PRATAR VI INTE OM DEN UTBREDDA ÅLDERISMEN* VÅRT LAND? 

*Fördomar och stereotypa föreställningar som utgår från en människas ålder och som kan leda till diskriminering.

Svenskar är bland de ensammaste i världen och våra äldre i Sverige har bland den lägsta statusen i hela världen när det kommer till att respektera äldre. Vi hamnar på fjärde plats från botten enligt World Values Survey. Endast 20% av befolkningen ser på våra medmänniskor över 70 med respekt. I Sveriges Radio P1 program Konflikt säger även Bi Puranen, generalsekreterare för World Values Survey, att Sverige sticker ut enormt i sin syn på äldre jämfört med andra länder. 

Varför pratar vi inte om den utbredda psykiska ohälsan och varför tillåts vi marginalisera och stjäla våra äldres röst. Undersökningar t ex görs ofta från åldern 18 till 65, är en 66-åring inte värd ett ruttet lingon?

Det är sällan jag skäms för att vara svensk men i det här avseende gör jag det. När människor som byggt upp vår välfärdsstat och slitit som djur för att nästkommande generation ska ha det bra blir bespottade. Människor som förpassas till ovärdiga ålderdomshem medan vi njuter av frukten från fröna de en gång sådde.

Är det inte dags att börja visa lite tacksamhet för allt vi får serverat? Varför lämnar du inte din plats på bussen när en äldre kliver på? Och ta ned dina leriga fötter från sätet, någon ska sitta där snorunge. Jag är trött på att bråka med er på spårvagnar och bussar, har ni inga föräldrar som lärt er hyfs? 

Att vi dessutom nu i Sverige, i coronans spår, avhumaniserar en hel generation 70 plussare gör mig riktigt jävla rädd. På grund av våra skeva värderingar har vi inte bara misslyckats att skydda dem, massa människor har dessutom dött helt i onödan. Idag låter jag ett ljus brinna för alla dessa förlorade själar. 

Det är dags att vi bryter tystnadskulturen en gång för alla och börjar prata om det utbredda föraktet och negligeringen av våra äldre. 

Det tycker jag att vi är skyldiga dem. 

Teresia Tess Anicic

Uppsalapensionärerna

Expressen


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.