3181: Islam: religion och politik

| 29 december, 2020

Under julhelgen har jag haft tillfälle att läsa en bok som jag fick för en tid sedan ”Islams forfaldne hus” av sociologiprofessorn Ruud Koopmans. Boken kom ut 2019 på holländska och året därpå på tyska och danska. Det danska förlaget som har gett ut den förmedlar länkar till recensioner med mera på sin hemsida.

Ett känsligt ämne och inte minst när Koopmans omfattande studier går genom hur religion och kultur påverkar integration, rättssystem, ekonomi osv. Den islamska kulturen brottas med stora problem och Koopmans pekar på fundamentalismen som den helt avgörande faktorn.  Koopmans skriver: ”Även om många integrationsforskare stadigt menar att kultur och religion inte är relevanta för lyckad integration så har jag kommit till en annan slutsats genom min egen och andras forskning”.

Koopmans menar att Islam kan reformeras. Det rör sig om att ta avstånd från fundamentalismen som hävdar att Koranen och de heliga skrifterna är orubbliga: ”Att ta avstånd från fundamentalismen betyder att man avvisar islams politiska anspråk och erkänner delningen mellan religion och stat. Islam får aldrig utgöra en grund för ett rättssystem, inte heller i länder där muslimerna utgör majoriteten av befolkningen. Ett islam som håller fast vid sharia som utgångspunkt för statens och rättsväsendet uppbyggnad kommer att vara oförenligt med demokrati och mänskliga rättigheter. Ett islam som uppfattar Koranen, Hadith och de i dessa fastlagda reglerna bokstavligt kommer aldrig någonsin att bli kvinnovänligt utan vill tvärtom upprätthålla de orättvisa förhållande som muslimska kvinnor över hela världen lever under.”

Boken kan utan vidare rekommenderas som en utgångspunkt för en fördjupad diskussion om islams status och behov av modernisering.

Lars Vilks


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.