3182: Huvudlöst

| 30 december, 2020

I sin konstkrönika för 2020 uppmärksammar Mårten Arndtzén den danska konstakademiens dekoloniseringsarbete (SR): ”I Köpenhamns hamn står ett monument över slavarnas kamp för frihet på Jungfruöarna, en tidigare dansk koloni som numera hör till USA. Skulpturen är en gåva från Jungfruöarna som, efter en turné på flera danska museer, fick sin permanenta placering här, och invigdes av Danmarks kulturminister i slutet av september.

Det var mitt emot det här monumentet som bysten av Frederik V mötte sitt våta öde – för att, som konstnärerna bakom aktionen förklarat, artikulera hur Danmarks koloniala historia osynliggörs.

Låter det motsägelsefullt? Fråga någon av de i skrivande stund närmare 1000 danska och internationella konstnärer, poeter och cirkusartister som undertecknat uppropet till stöd för aktionen, och för läraren som fick sparken efter den. De vill se fortsatt dekolonisering av akademiens inventarier.”

Det är riktigt att det finns ett monument över slavarnas kamp för frihet på Jungfruöarna efter en av kvinnorna som ledde upproret. Men sedan några dagar saknar monumentet ”I Am Queen Mary” sitt huvud. Ingen vandalisering eller politisk handling utan ett verk av vädergudarna. Skulpturen är utförd i ett mindre hållbart material och det är inte första gången man har fått problem. Därmed kan man tala om en äkta konceptuell skulptur, ett monument som sönderfaller och naturligtvis utmanar tanken på alla dessa uppställda stoder och statyer. Kanske det inte var riktigt tänkt så i det här fallet men konsten fick ett extra tillskott i denna annars entydiga politiska gest.

Bilder och mer detaljer i Berlingske

Lars Vilks


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.