Den politiska klassen gör normalt som man vill…

| 30 december, 2020
Hovliv i Versailles. Wikimedia commons.

Medierna rapporterar att Stefan Löfven, Morgan Johansson, Lena Hallengren och Nyamko Sabuni varit ute på stora gallerior och shoppat i trängseln under julen och mellandagarna. Och Dan Eliasson (han som är chef på MSB) har flugit till Kanarieöarna på semester. Detta trots upprepade och allvarliga coronapåbud till allmänheten om att undvika just shopping och flygresor. Bakom maningarna står regeringen, jökens partier och MSB. 

Inte nog med att de nämnda personerna bör föregå som goda exempel. Deras agerande försvagar framför allt verkan av kommande direktiv om försiktighet i coronatider. Resultatet riskerar således att bli ökad smittspridning och död. Precis det som påbuden vill åstadkomma. 

Mest intressant är att de alla tillhör gräddan av en svensk politisk klass. Definitionen på en sådan elit är inte bara en självständig maktbas och en varaktig position i ekonomisk bemärkelse. Till bilden hör också att man tenderar att uppfatta sig stå ovanför de krav som gäller för vanliga svenskar, avseende påbud som elitens medlemmar själv utfärdar till allmänheten. 

Samma överklassbeteende syns inom adel och kungamakt i historisk tid. Sossar och liberaler hånade därför med alla rätt dåtidens eliter. Men år 2020 upprepar de själva samma dubbelmoral. Det är egentligen inte så förvånande. Händelserna befäster enbart att yrkespolitikerna utvecklats till en egen klass, med distinkta funktioner och egenintressen inom det svenska samhället. 

I dagarna är det brukligt att önska ”god fortsättning”. Frågan är om detta är på plats i dagens Sverige. 

Torsten Sandström, professor emeritus i civilrätt vid Lunds universitet

anti-pk-bloggen


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Den politiska klassen gör normalt som man vill…

 1. Jonas Claesson

  Den intressanta frågan är varför dom inte följer regler dom tycker att andra ska följa? Jag tror det beror på att dom vet att det inte är en farlig pandemi.

  Nu är det ju högt tryck på vaccinpropaganda i media. Resultatet av propagandan visade sig i att dom som sa sig vilja ta vaccinet hade gått från cirka 35% i våras till över 70% nu. Hmmm, undrar varför? Är det någon som känner igen detta? Man behöver inte vara så gammal för att minnas svininfluensaskandalen. Vi fick massiv propaganda för att gå att vaccinera oss och sedan så vaccinerar sig inte statsepidemiolog Annika Linde! Nu blir vi garanterat lurade en gång till, och dom som tar sprutan blir lurade två gånger. Först får dom betala för kalaset via skatten, sen får dom leva med skadorna.

  Lyssna bland annat på denna intervju om varför man inte ska vaccinera sig om man tål en sjukdom, direkt från statsepidemilogen.
  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/54488?programid=3164 – tid: 23:32
  Elfving – Är det bättre att bli immun genom att ha haft en släng av influensan istället för ett vaccin?
  statsepidemiolog Annika Linde – Ja för att den där immuniteten från slängen av influensan varar kanske i 10-20 år innan du blir sjuk nästa gång, men den du får från vaccin varar bara i ett år sen måste du vaccinera dig igen. Det är bättre att bli infekterad så länge man tål det.

  tid: 24:00
  statsepidemiolog Annika Linde – Jag vaccinerade mig tex inte därför att jag följer dom råd som jag ger, men dom som har en risk för svår sjukdom bör vaccinera sig.

  Min kommentar: Ja inte lät det på det sättet i media när det pågick, vilken lögn!!! Jag var cirka 30 år då och hade verkligen inte någon risk för svår sjukdom, ändå fick jag automatiskt en tidsbokning för att vaccinera mig utan att ha bett om det.

  http://web.archive.org/web/20140709170123/http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/54488?programid=3164

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.