Kvinna i 90-årsåldern bedragen av person som påstod sig komma från banken

| 31 december, 2020

Nu har det hänt igen att en äldre kvinna i 90-årsåldern råkat ut för en bedragare som påstått sig komma från banken och på det viset kommit åt kvinnans bankkort och kod.
Jag har skrivit om likadana fall ett par gånger innan nu i december men dessa fall hände i Skåne. Denna gången var det i Göteborg som det hände. Polisen fick larmet om åldringsbrottet vid 17.30-tiden på onsdagen och de skriver på sin hemsida att de varit och på plats och pratar med kvinnan. De säger att de inte har så mycket annat att gå på just nu, inga signalement ska ha lämnats av kvinnan.

Polisens presstalesperson Anna Göransson förklarar att denna typ av brott sker hela tiden.
Hon säger: “Vid den här typen av bedrägerier har gärningspersonerna olika modus eller tillvägagångssätt. Det brukar handla om att man blir uppringd av någon som uppger sig vara från banken och att något sker på personens bankkonto. Därför kommer en ”medarbetare” hem till den äldre personen och tar bankkontonummer och annat. Det är fruktansvärt och de här människorna är väldigt trovärdiga och övertygande. Det är svårt för en äldre person att värja sig från detta.”

Under onsdagskvällen var det oklart om bedragaren tagit ut några pengar från kvinnans bankkonto, det är också oklart om polisen har hjälpt kvinnan att spärra bankkortet eller inte. Det är också oklart vilken brottsrubricering polisen satt på detta brott.
Detta är dock inte det enda brottet av samma typ som hänt under onsdagen. Jönköpingspolisen på sin hemsida att det i Bankeryd har skett flera liknande brott under onsdagen. I två fall har äldre män blivit avlurade sina bankkort genom att personer kommit till deras bostäder och försvunnit med bankkorten.

I ett tredje fall släppte en äldre man inte in förövaren i bostaden, varför den händelsen utreds som försök till bedrägeri.
Jönköpingspolisen skriver i en uppmaning på sin hemsida: “Polisen vill nu varna för den här typen av bedrägerier. Det är viktigt att aldrig ge någon okänd person sitt bankkort eller koden till kortet. Det är också viktigt att aldrig logga in på sitt bankkort via b-id om någon okänd person uppmanar till det.”
Så visst känns det väl tryggt och säkert i Sverige numera, och då speciellt för de gamla och sköra, eller gör de det?

https://www.expressen.se/gt/aldre-kvinna-bedragen-i-sitt-eget-hem/?fbclid=IwAR20rjSHzjeTHkYBh37UynK72Lpcvhk3N0nM9FYMxeXJDQiBp4cqGq1MMqc

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Kvinna i 90-årsåldern bedragen av person som påstod sig komma från banken

 1. Roger K

  Ursäkta språket, men varför i helvete kan inte anhöriga/bekanta till äldre ordna så att den äldre får hemligt nummer och på det viset slipper kriminella och försäljare!

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.