Landet som ersatte polisen

| 31 december, 2020
En av Stockholm stads egna ordningsvakter. Foto: Stina Stjernkvist / Foto: Stina Stjernkvist / TT / Kod 11610

“Ansvaret för att upprätthålla ordning och säkerhet i Sverige faller på polisen. När polisen inte syns till har dock allt fler svenska kommuner börjat täcka upp genom ordningsvakter. Smedjans Adam Danieli undersöker hur kommunsverige på egen hand har börjat genomföra en reformering av ett allt sämre fungerande polisväsende.

…Allt fler kommuner har ordnat kommunala ordningsvakter, med ansvar inte för fotbollsmatcher och festivaler, utan för att minska stök och brottslighet i tätorterna. När Smedjan ställer frågor till samtliga kommuner i Sverige om användningen av ordningsvakter i syfte att upprätthålla ordning är resultaten överväldigande. Inte bara är ordningsvakter aktuellt för många – det kopplas direkt till polisens arbete. I kommunsverige fullständigt osar missnöjet med polisens närvaro. 95 procent av de cirka 200 kommuner som har svarat på Smedjans enkät säger sig ha behov av större polisiär närvaro. Bara 20 procent säger sig vara nöjda med dagens närvaro. ”Allt medborgarna vill ha är polisen” svarar en kommunchef i ett mail, och beklagar sig över att kommunens arbete utgår från att ”det inte finns någon närvaro att räkna med från polisen”.”

Adam Danieli

Läs i Kvartal


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.