| 1 januari, 2021

Jag börjar idag med att önska alla mina läsare en god fortsättning på det nya året innan jag börjar skriva om hur nyårsfirandet var runt om i Sverige.
När man läser de olika mainstreammedierna så skriver de gemensamt om att nyårsaftonen var “stökig” i de städerna. Där var nästan ingenstans utan att det sköts med raketer mot folk och fä. Och som den sista tiden blev även i gårkväll polisen och ambulans attackerade med raketskjutning. På SVT sida går det att läsa att i Stockholm fick polisen hantera flera ärenden där ungdomar skjutit raketer på ett “riskabelt” sätt, bland annat i Liljeholmen och Sollentuna där ungdomsgäng även sköt smällare mot polisbilar.

Likadant går det att läsa på Expressens sida där det står att i Stockholm attackerades polis och ambulans med raketer. Polisen blev måltavla efter att ha larmats om att personer skjutit raketer från balkonger. ”Ungdomarna, klädda i mörka kläder och flera med munskydd, har sedan sprungit i väg och gänget har splittrats. Ingen har skadats och ett flertal patruller och hundpatruller har varit i området och gjort kontroller”. Enligt Jens Mårtensson vakthavande befäl på Stockholmspolisen så har det varit otroligt mycket larm om raketskjutningar, mer än vanligt. Han menar att det kanske var för att krogarna är stängda, då håller folk på med det här i stället.
Han säger: “De har skjutit på varandra, på bilar och polisbilar. Vid några tillfällen har folk gripits, men många av dem är inte straffmyndiga.

Till en början rapporterades det att firandet i Göteborg var lugnt men att polisen helt plötsligt blev ”lite tagna på sängen” av att det samlades omkring 3 000 personer vid Götaplatsen och sköt raketer. I
Dalarna rapporterar polisen om mycket oroligheter. I Avesta sköt 40-50 unga män fyrverkerier mot polisen, sparkade och slog sönder polisbilar, där skadades också en polis efter att en raket skjutits mot ett polisfordon.
I Västra Götaland kom det under natten in 144 samtal som handlade om raketskjutning, bland annat mot balkonger och personer.
Morten Gunneng vakthavande befäl på polisen region Väst säger: “Vi hade mycket att göra mellan midnatt och kvart i ett. Det har varit en hel del som handlat om fyrverkerier och bränder och lite bråk.

I Mölndal blev en man oprovocerat huggen i ryggen under nyårsfirandet. Enligt uppgift fördes han med ambulans till Sahlgrenska sjukhuset, mannens tillstånd var dock okänt. Polisen har inlett en förundersökning om synnerligen grov misshandel i ärendet. Ännu vid 9.30 på nyårsdagen var ingen gripen för knivöverfallet. I Karlstad ett par i trettiofemårsåldern och deras barn, det yngsta i tvåårsåldern, utsattes enligt larmet för raketbeskjutning under nyårsaftonens eftermiddag. Paret promenerade med barn, och barnvagn, när de plötsligt besköts och enligt uppgifterna träffades på benen.

Polisens presstalesperson Lars Hedelin säger: “De blev träffade men det är inte rapporterat några allvarligare skador, tack och lov. Men detonationen var på nära håll så de upplevde tjut och påverkan på hörseln.”
I Skåne var det inte mycket lugnare. I Kvällsposten går det att läsa att polispatruller har larmats om hänsynslös raketskjutning i Kristianstad. Vid 21.40-tiden larmar en uppringare om att ett flertal personer stoppar in smällare i parkeringsautomater i området kring Fästningsgatan. Enligt uppgift har en anmälan om skadegörelse upprättats.

Det ska också förekommit skadegörelsen kring Färstningsgatan, Kapellgatan och Tredalagatan i Kristianstad. Där ska även varit raketskjutning mot såväl lägenheter som bilar och personer i detta område. Och i samband med tolvslaget avlossade en man skott mot en kyrka i Linderöd. Personer ska enligt polisen ha befunnit sig i skottens riktning, men ingen ska ha skadats. Även i Malmö sköts det raketer mot både byggnader och allmänheten. Enligt uppgift ska raketerna flugit både på tvären och höjden på Möllevångstorget. Det ska dock inte rapporterats om några personskador vid dessa skjutningar.

Evelina Olsson polisens presstalesperson vid polisregion Syd sade till TT: “Vi har haft väldigt många samtal om fyrverkeriskjutningar. Man skjuter med raketer mot folk och mot byggnader. Vi får samtal från hela regionen, även de mindre orterna.”
I Klippan så larmades polisen till ett storbråk där ett 20-tal personer ska ha varit inblandade. I samband med bråket skadades en man i 20-årsåldern som fördes till sjukhus. Enligt uppgift ska mannen fått stick- eller skärskador. Polisen rubricerar ärendet som mordförsök och två personer ha gripits. Ytterligare fyra personer har kallats till förhör. Mannens skadeläge är allvarligt men inte livshotande.

Men troligt vis är detta tyvärr bara en bråkdel av allt som har hänt i vårt avlånga land. För som vanligt så tar tidningarna inte upp allt som händer och sker i detta sargade landet. Många av “händelserna” säger polisen (som det går att läsa ovan) beror på att krogarna är stängda och då håller folk på med det här i stället.
Men de höll inte på med att skjuta raketer på varandra under min uppväxt, de stack heller inte knivar i ryggarna oprovocerat, detta är nya problem som kommit de sista 20-30 åren. Så jag tycker det är helt uppåt väggarna av en myndighetsperson att uttrycka sig på detta viset, att förringa det som händer med att det beror på att krogarna inte får hålla öppet.

För problemet ligger inte där, det ligger i att vi i Sverige har och har haft syren som inte brytt sig om att förebygga detta våld. Eller så har de skyllt det på tidigare styren eller på socioekonomiska faktorer. De har aldrig velat eller vågat lägga skulden på sig själva eller på individerna som utför dessa handlingar. Det är där nötens kärna är och det är där problemen ligger. Att de inte lägger skulden där den ska ligga eller att de skyller ifrån sig beror till stor del att dessa politiker inte vill stöta sig med den väljarkår som gör att de fått sitta kvar vid makten. Då är det lättare att skylla problemen på att krogarna inte är öppna.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/ungdomar-skot-fyrverkerier-mot-innergard?fbclid=IwAR2taWAQddrGKVmcyySmcR6x10JB5_2pgTkglE821MFvjFaw3Y6TmtyiDAg https://www.expressen.se/nyheter/manga-larm-om-stok-pa-nyar-poliser-beskjutna-med-raketer/

https://www.expressen.se/kvallsposten/larm-om-raketskjutning-mot-lagenheter-och-bilar/?fbclid=IwAR12CATJ7KIaUodVSJOc5YriwsoI2sDofz7Paqmw4GO2HMqdo898si2sv2g https://www.expressen.se/gt/just-nu-familj-beskjutna-med-raketer-mot-barnvagn/?fbclid=IwAR0hNjFfSKXGl4LyVVscRqMbWg6JG4P7gNbHnSUGF5UHmhr2J3-vIAjnBZU

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.