Känd svensk rappartist häktad, misstänks för stämpling till människorov

| 3 januari, 2021

På nyårsdagen kunde man läsa om att en svensk artist blivit anhållen för stämpling till människorov. I går så släpptes namnet på denna svenska artist och det var rappartisten Yasin Abdullahi Mahamoud som anhållits och under gårdagen även häktad på sannolika skäl misstänkt för stämpling till människorov av en annan känd svensk artist. Yasin greps strax före tolvslaget på nyårsafton i centrala Stockholm. Då hade han varit anhållen i sin frånvaro sedan 1 december. Enligt uppgift fördes den andra artisten bort av en grupp personer i april 2020, och ska då blivit misshandlad och rånad. Ett tiotal personer är redan häktade misstänkta för inblandning i bortförandet, misshandeln och rånet av denna (namnlösa) men kända artist. Denna artist har dock inte velat medverka i utredningen enligt polisen och åklagaren.

Sedan gripandet vid klockan 23 på nyårsafton har Yasin suttit frihetsberövad i arresten i Flemingsberg. Och under gårdagen deltog Yasin under förhandlingen via länk tillsammans med sin försvarsadvokat Frida Wallin. Enligt kammaråklagaren Anna Stråth så förnekar han brott. Men trots att han förnekar brott så begärde och fick åklagaren igenom sitt yrkande om att han skulle häktas. Detta eftersom hon ansåg att det finns risk för att artisten ska avvika eller undanröja bevis. Detta med rätta då det inte är första gången som Yasin Abdullahi Mahamoud har haft bataljer med lagen. Han har sedan tidigare dokumenterade kopplingar till det kriminella nätverket Shottaz som av polis pekats ut som ett av de mest våldsamma i Stockholm. Och han är tidigare dömd till fängelse i drygt två år för grovt vapenbrott.

Han har också suttit häktad i tre månader misstänkt för mord, men släpptes 20 mars 2020 och därefter lades utredningen ned. Här följer nu lite av Yasins straffregister. Maj 2018, Yasin döms i maj till fängelse i två år och tre månader för grovt vapenbrott. Artisten stoppades vid en bensinmack med två andra inom det kriminella nätverket Shottaz, men flydde platsen. I artistens flyktväg hittade polisen en skarpladdad pistol. November 2019, Yasin släpps den 3 november 2019 villkorligt från fängelset där han avtjänar straffet för grovt vapenbrott. Januari 2020, Yasin och två andra personer häktas för mordet på en 20-åring i Rinkeby. Yasin släppts tre månader senare och utredningen läggs ner. December 2020, Yasin anhålls i sin frånvaro, misstänkt för stämpling till människorov av en annan känd svensk artist. Kidnappningen ägde rum mellan 27-29 december samma år. Den 31 december, en timme före nyårsafton, grips Yasin för det misstänkta brottet. Och nu i går den 2 januari 2021 en ny häktning.

Detta trots att han i en intervju med SVT i slutet av november 2020 sade att han lämnat kriminaliteten bakom sig.
I denna intervjun ska han ha sagt: “Nu så är det svart på vitt att jag lämnat det.”
Efter förhandlingarna under gårdagen så uttalade sig kammaråklagaren Anna Stråth.
Hon sade: “Encrochat har haft stor betydelse. Det är väldigt ovanligt att få så mycket information om brott, som vi i många brottsutredningar har fått sedan europeisk polis kom in i Encrochats server. Vi har inte haft en helhetsbild direkt från början. Men under analysarbetet har vi kommit fram till att det föreligger sannolika skäl för hans inblandning.”
Men det är inte bara Yasin Abdullahi Mahamoud som är inblandad i detta ärende. Sedan tidigare sitter ytterligare en annan ung artist häktad, även han för inblandning i samma brott.

Enligt åklagaren ingår de misstänkta unga männen i olika kriminella nätverk från Vårby, Dalen och Västerort i Stockholm. Åklagaren vill inte gå in på varför de gett sig på den artist som är offret i kidnappningen. Men enligt obekräftade uppgifter ska den (namnlösa) artisten blivit utpressad på pengar. Om han inte betalade skulle bilderna läcka på internet, vilket de också gjorde. Efter att bilderna läckt ut så ska den (namnlösa) artisten själv ett klipp på sociala medier där han meddelade att han mådde bra och att ”vem som helst” kan råka ut för kidnappningar och att bli misshandlade. Själva kidnappningen och misshandeln ska ha ägt rum någon gång i början av maj 2020.

https://www.expressen.se/nyheter/just-nu-artisten-yasin-ar-haktad-misstanks-for-stampling-till-manniskorov/

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/aklagaren-mycket-bevisning-fran-enchrochatt

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svensk-artist-anhallen-for-stampling-till-manniskorov https://www.svt.se/nyheter/inrikes/uppgifter-kand-svensk-artist-kidnappad-och-misshandlad

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.