3187: Förslag om det goda våldet

| 5 januari, 2021
Andreas Malm Foto: LUNDS UNIVERSITET

Aftonbladet skriver Helena Granström om två nyutkomna böcker av Andreas Malm. Malm för sägas tillhöra den mer extrema delen av vänsterrörelsen. Som klimataktivism förespråkar han våld och sabotage. I en intervju i Sydsvenskan (låst artikel) får Malm frågan:

”Är det inte ändå rimligt att vi följer de lagar riksdagen beslutar om?

– Nej. Civil olydnad innebär att lagar som är moraliskt oförsvarliga bör brytas.”

Kruxet är förstås vem som skall avgöra vad som rätt moral. Intervjuaren frågar vidare:

”Och när högerextremister bränner flyktingförläggningar med motivet att deras ras överlevnad står på spel? För dem är det ju lika allvarligt.

– Den centrala skillnaden är att de har fel. Det finns inga raser.”

Tydligen behöver högerextremisterna bara byta ut ”ras” mot ”kultur” för att det skall vara fritt fram.

Granström är inte helt med på våldsanvändningen men menar ”Och oavsett invändningar är jag helt på Malms sida när han konstaterar att det som i en inte alltför avlägsen framtid kommer att framstå som det oförlåtliga brottet kanske inte kommer att vara att ha sprängt en oljeledning, utan att ha låtit bli.”

Granström får också till en jämförelse mellan klimatet och den pågående pandemin: ”Samtidigt framstår diskrepansen som närmast obegriplig: En virussjukdom med en överlevnadsgrad på omkring 99 procent föranleder omedelbara och inte sällan drakoniska åtgärder som husarrest för hela befolkningar, medan en stegrande klimatkris med en långsiktig prognos för mänskligheten dystrare än en cancerpatients knappt resulterar i något mer än misslyckade förhandlingar och en uppsjö av till intet förpliktigande policydokument.” 

Problemet med den jämförelsen är att pandemin är direkt påtaglig med alltför många döda på äldreboende och inte minst den enorma press den lägger på sjukvården.

Jämförelsen fortsätter: ”En stor del av det som under lång tid avfärdats som politiskt omöjligt var, uppenbarligen, fullt genomförbart. ”

Även här haltar det. Vi vet fortfarande inte vilket pris nedstängningen kommer att få, ekonomiskt, socialt, psykologiskt.

Lars Vilks


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “3187: Förslag om det goda våldet

 1. Anders

  Skicka Andreas Malm till Göteborg så kan han ta hand om motståndet mot bussandet av skolbarn.
  För det är väl ingen utom några politiker som tycker det är moraliskt försvarbart att förstöra några generationer barn .

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.