Fyra av tio poliser i region Syd funderar allvarligt att byta yrke

| 6 januari, 2021

Läste idag på SVT:s webbsida att enligt en undersökning från Polisförbundet så har fyra av tio poliser uppgett att de aktivt planerar för att byta jobb. Detta beror på att de tycker att lönen är för låg och arbetstiderna allt för dåliga. Undersökningen är gjord av Novus och på uppdrag av Polisförbundet. Undersökningen är byggd på närmre tusen intervjuer med medlemmar i Region Syd, där Blekinge län, Kalmar län, Kronobergs län och Skåne län ingår och bland dem funderar 42 procent aktivt på att göra något utanför myndigheten.
Så Morgan Johansson hur rimmar detta med ditt löfte om 10 000 fler poliser fram till 2024?

Så hur kommer ditt löfte till det svenska folket att se ut om 40 procent slutar på grund av att de fått nog av att lönen är alldeles för låg för deras ansvar?
Eller att de slutar för att arbetstiderna är sådana att det inte går att bygga ett liv runt dem?
Morgan Johansson, är det inte tid nu att inse att ditt löfte inte är värt ett enda dugg om du och regeringen Löfven skjuter till pengar så att poliserna får en anständig lön?
Enligt uppgift slutade 58 poliser i Region Syd av en annan anledning än pension bara under 2020. Och även om det har blivit en svag förbättring de senaste åren finns det fortfarande mycket kvar att förbättra.

Per Elmberg ordförande för Polisförbundet i Blekinge och nordöstra Skåne säger: “Jag tycker det är väldigt allvarligt. Det har blivit bättre men fyra av tio är inte speciellt bra. Det betyder i princip att nästan halva kåren funderar på annat. Och man hör fortfarande när man pratar med kollegor att folk inte trivs “
Men enligt honom är inget nytt problem att poliser överväger att byta jobb. Många valde att lämna yrket vid omorganisationen 2015.
Polisledningen i region Syd kommenterar de oroväckande siffrorna.
Jarl Holmström, biträdande polischef i Region Syd säger: “Vi är beroende av att ha medarbetare med rätt kunskap. De är inte lätta att ersätta om de söker sig utanför polisen.”

Han fortsätter sen att säga: “Det måste vara en rimlig ersättning för det arbete man utför och det behöver vi jobba vidare med.”
Men har där kommit någon kommentar från regeringshåll eller från den centrala polisledningen på dessa siffror?
Nä som vanligt så håller sig Morgan Johansson undan när det börjar brinna under fötterna på honom och han har kanske annat att tänka på efter sin reashopping som han gjorde vid jultid och mot de rådande föreskrifterna som Löfven gett bara några dagar innan.
Men man tycker att rikspolischefen Anders Thornberg borde ha hunnit läsa denna undersökning och hunnit ta ställning till resultatet.

Men inte heller han har mäktat med att uttala sig om dessa siffror.
Man frågar sig om de bryr sig, eller att de är rädda att siffrorna ser likadana ut i hela Sverige?
Jag skulle inte förvåna mig om de gör det med tanke på hur det ser ut i det svenska samhället numera och hur kriminaliteten växer sig allt starkare år för år. Och även om dessa personer håller med om detta i smyg vågar de aldrig säga det rakt ut. För deras uttalanden brukar allt som oftast vara att läget är under kontroll och att Sverige om bara något år kommer vara ett tryggt och säkert land.

Men kommer det att vara det om 42 procent av poliskåren väljer att sluta, om de erfarnaste slutar och det bara är kvar en massa nyutexaminerade polisaspiranter?
Kommer då inte polismyndigheten falla ihop som ett korthus?
Nä, det är nog så som Jarl Holmström sade, att polisen behöver ha medarbetare med rätt kunskap och att det måste vara en rimlig ersättning för det arbete man utför.
Så är det inte hög tid nu Morgan Johansson att du gör skäl för din lön och säger till Magdalena Andersson att polisen behöver mer pengar så att de får en lön som motsvarar deras ansvar?
Men kommer Morgan Johansson eller för den delen Anders Thornberg att göra detta eller låter de polisen gå i graven?

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/polisforbundet-allvarligt-att-manga-overvager-att-lamna-yrket?fbclid=IwAR2LXpj2ZLqVmZCKZb2Cyd3ahb1PRNk-KYXtoJI7vUbLx51tBxTqqcL5QSo

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/sa-svarar-polisen-pa-fackets-kritik

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Fyra av tio poliser i region Syd funderar allvarligt att byta yrke

 1. Carl den 12

  Om man är för ökad invandring ifrån länder som exempelvis andra EU länder betecknar som osäker invandring utan asyl skäl, som söker sig till Sverige pga försörjningstöd och kriminell verksamhet, så måste man samtidigt möta upp polisens önskemål om högre lön !!!

  Calle tycker sig se, att är det någon yrkesgrupp man ska lyssna på om hur verkligheten ser ut i takt med ökat våld och brottslighet, så väger polisens ord tyngre än någon undersökning, statestik och övrig politisk åsikt.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.