MED FACIT I HAND: Varför är INGA länder i Asien värst drabbade, utan ALLA finns i Europa, Nord- och Sydamerika? FACIT fanns tidigt!

| 6 januari, 2021
Tokyo, Japan. Foto: Shoko Takayasu/Bloomberg

Facit fanns tidigt i pandemin, men med facit i hand är INTE bara Sveriges hantering bedrövlig, utan hela västvärlden med få undantag.

Australien som kontinent har lyckats väl. Norden har lyckats väl, förutom Sverige. I övrigt är det glest med lyckade exempel i västvärlden, utan misslyckande dominerar. Europa har i stort misslyckats på samma vis som  Nord- och Sydamerika.

Det räcker att titta på Worldometers sammanställning (5/1 – HÄR).

INGA asiatiska länder är bland de värst drabbade i världen.

Folktäta områden och välutvecklade länder i Asien ligger långt ner på listan över de värst drabbade. Exempelvis, Japan (plats 137), Sydkorea (plats 147), Hongkong (plats 148), Singapore (plats 181), Kina (plats 188) och Taiwan (plats 196). Första asiatiska land hamnar på plats 20 (Armenien) och bara enstaka länder bland topp-60 (Georgien – plats 38; Iran – plats 39 och Jordanien – plats 60).

Många asiatiska länder är mycket folkrika med tätbefolkade stora städer där människor är trångbodda.

Det är uppenbart att facit fanns redan i början av pandemin där ekonomiskt och industriellt utvecklade länder (framförallt i Asien) reagerade och agerade i tid och vidtog effektiva åtgärder.

Dessa valde att agera istället för att avvakta.

Det skedde under våren och fortsatt på samma väg, dvs agera, inte avvakta.

Sverige valde att ånyo avvakta under hösten trots att andra länder låg före i händelseutvecklingen i Europa.

Med facit som fanns tidigt under pandemin och det svenska facit i efterhand kan Sveriges hantering INTE klassas annat än ett STORT MISSLYCKANDE.

Göran Svensson, forskare i internationell management – skriver som privatperson om aktuella samhällsfrågor  

nordavia


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Författare: Göran Svensson

är internationellt verksam forskare och forskningsledare inom Business & Management – skriver som privatperson på sin blogg (https://nordinavia.se) ‘pang på rödbetan’ om aktuella samhällsfrågor ‘utan krusiduller’.

2 tankar på “MED FACIT I HAND: Varför är INGA länder i Asien värst drabbade, utan ALLA finns i Europa, Nord- och Sydamerika? FACIT fanns tidigt!

 1. Jonas Claesson

  Vilka data får dig att tro att skillnaden mellan Europa och Asien angående Covid-19 pandemin beror på agerande? Och vilka data får dig att tro att det finns ett kausalitetssamband? Du är professor ser jag och borde veta bättre än att bara påstå saker utan att underbygga dom med empiriska data.

  Svar
  1. Jonas Claesson

   Jag ska föreslå några alternativa anledningar som också kan vara anledningen till skillnaden, tex luftfuktighet, medeltemperatur, skillnader i befolkningspyramiden, genetisk, skillnader i kostvanor, mm, mm. Vad får dig att tro att det inte beror på någon av dessa?

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.