När den 19-åriga mördaren i Rissne rymde fick vårdarna inte springa efter

| 10 januari, 2021

Idag på söndagen kom där nya uppgifter om mördaren av Joakim Forsberg i Rissne. Det som kommit fram är att den 19-åriga mördaren vid sin rymning från Helix rättspsykiatri inte var ensam med de två vårdarna när han var på promenad utan det var två stycken intagna som var ute med två vårdare. Detta trots att han enligt uppgift hade hög återfallsrisk. Enligt en uppgiftslämnare till Expressen så hade en läkare på Helix bedömt att det här är en person som är lämplig att ta utanför murarna, tillsammans med två skötare.

Och i fallet då 19-åringen rymde tillsammans med ytterligare en intagen, men fortfarande med bara två vårdare. Och när då 19-åringen bestämde sig för att springa ifrån skötarna så fick inte den ena av dessa springa efter då de inte fick lämna 19-åringens promenadsällskap ensam med en vårdare. Nu frågar man sig för det första vad det är för en läkare som anser en psykiskt sjuk mördare är lämplig att ta utanför murarna?
Sen för det andra så frågar jag mig vilka regler som gäller om en sådan person ska få promenera utanför murarna, hur många vårdare ska varje intagen ha med sig ut?

För med facit i hand så visade det sig att två vårdare inte räcker till två intagna, inte om vårdarna inte får lämnas ensamma med en ”patient”.
En tredje fråga som också poppar upp hos mig är om där blir några efterverkningar för läkaren som ansåg att 19-åringen var lämplig att få promenera utanför murarna samt för Helax rättspsykiatri för att de inte hade tillräckligt med personal vid denna rymning?
Jag hoppas och förutsätter att både läkaren och anstalten blir ordentligt utredda för detta som hänt.

För detta är inte första gången som det har skett rymningar på både rättspsykiatriska anstalter och på ungdomsvårdsanstalter.
Jag frågar mig till sist också om det inte är tid att förbjuda alla ledsagade promenader eller shoppingturer för dessa som är intagna på dessa ”vårdanstalter”?
För händer det fler sådana incidenter så byggs inte anseendet för det svenska rättssamhället starkare, det snarare sjunker som en gråsten.

https://www.expressen.se/nyheter/knivmordaren-rymde-ingen-fick-inte-springa-efter/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.